Dalende trend aantal besmettingen is “gestopt’, maar dat komt door toegenomen aantal tests

Met 368 nieuwe bevestigde besmettingen is de “de dalende trend van het aantal besmettingen gestopt”. Dat zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum. Wel merkt hij op dat het aantal test beduidend gestegen is. Er wordt nu meer en breder getest. “Dit is waarschijnlijk de belangrijkste verklaring waarom het aantal besmettingen stijgt.”

adm, blg

Naar goede gewoonte heeft het Crisiscentrum om 11 uur stipt opnieuw de dagelijkse coronacijfers meegedeeld. Opvallend was dat er een stijging genoteerd werd van het aantal bevestigde coronabesmettingen. Redenen tot paniek lijkt er niet. Volgens viroloog Steven Van Gucht wordt er nu beduidend meer én breder getest. “Dit is waarschijnlijk de belangrijkste verklaring waarom het aantal besmettingen stijgt”, aldus Van Gucht. De afgelopen 24 uur zijn 18.606 nieuwe tests gerapporteerd. Dat is een forse stijging in vergelijking met de voorbije weken.

Overige cijfers

De voorbije 24 uur zijn er 62 nieuwe sterfgevallen wegens COVID-19 gemeld. De voorbije dagen is een dalende trend te zien. Het gaat om een afname met “ongeveer 5 procent per dag”, aldus interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht maandag op de persconferentie van het Crisiscentrum.

Het totaal aantal doden te wijten aan het coronavirus in ons land komt zo op 8.707 te liggen. De afgelopen 24 uur werden 28 nieuwe overlijdens gemeld in Vlaanderen, 22 in Wallonië en 12 in Brussel. Van de 62 overledenen zijn er 35 mensen in het ziekenhuis en 26 in een woonzorgcentrum. Van de doden in de ziekenhuizen was 94 procent een bevestigde COVID-19-patiënt, van die in woonzorgcentra ging het om 73 procent.

Er werden in de afgelopen 24 uur ook 60 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. “De trend van de voorbije dagen is gestabiliseerd. Er was geen stijging noch een daling op te merken in de voorbije zeven dagen. We blijven wel mooi onder de honderd hospitalisaties”, zegt Van Gucht.

In totaal lagen er 2.222 patiënten in het ziekenhuis, van wie 478 op intensieve zorgen en 299 met ademhalingsondersteuning. Het aantal mensen op intensieve zorgen steeg op 24 uur tijd met 2 patiënten, maar ook daar tekent zich de voorbije dagen een dalende trend op van “ongeveer 5 procent per dag”.

Sinds 15 maart zijn al 13.697 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. De afgelopen 24 uur ging het om 55 patiënten.

Heropening van de scholen

De scholen kunnen vrijdag op een veilige manier heropenen. “Kinderen en scholen in het algemeen worden niet beschouwd als een belangrijke motor voor de COVID-19-epidemie, dit in tegenstelling tot wat we weten over het klassieke griepvirus”, zegt interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum.

De wetenschappelijke wereld is het echter nog niet eens over de vraag of kinderen minder besmettelijk zijn voor hun omgeving. “Er zijn bepaalde indicaties dat kinderen mogelijk minder virus zouden uitscheiden dan volwassen, maar dat is wetenschappelijk nog niet 100 procent zeker”, aldus Van Gucht. Maar ook Belgische pediaters denken dat kinderen veilig naar school kunnen gaan. “Het is zelfs veel belangrijker dat kinderen naar school kunnen gaan voor hun gezondheid, welzijn en opvoeding en dat dat niet opweegt tegenover het mogelijke risico op het oplopen van COVID-19”, zegt Van Gucht.

Wat met die R-waarde? Het gevreesde reproductiegetal?

“Aan de vooravond van de heropening van de winkels bedroeg de R-waarde tussen 0,7 en 0,8. Dit wordt onder andere berekend op basis van het aantal nieuwe hospitalisaties”, antwoordde Van Gucht op een vraag. “Het is mogelijk dat door de versoepeling van de maatregelen en vooral door de toename van het aantal contacten tussen mensen, die R-waarde opnieuw weer wat gaat stijgen.”

Belangrijk is dat het reproductiegetal onder 1 blijft. “Zodra die R-waarde boven de 1 uitkomt, betekent dit dat de epidemie weer aan kracht gaat winnen en het aantal hospitalisaties weer gaat toenemen”, zegt Van Gucht. “Ik denk dat het succes van de exitstrategie voor een groot stuk zal afhangen van het succes van de teststrategie en het contactonderzoek.”

Hij benadrukt dat het “cruciaal blijft dat mensen bij de minste verdenking van COVID-19 onmiddellijk thuisblijven en zich isoleren, en ervoor zorgen dat ze niemand anders besmetten, of maximaal maar één andere persoon”. “Op die manier blijft de R-waarde onder 1”, luidt het.

Daarom is het succes van het contactonderzoek van belang. “Dat kan ervoor zorgen dat alle contacten in kaart gebracht worden en dat die zich ook gaan isoleren”, zegt Van Gucht. “Als dit goed werkt, als iedereen hier aan meewerkt, dan moet het mogelijk zijn om de R-waarde onder 1 te houden, ondanks dat een aantal maatregelen versoepeld gaan worden.”

bekijk ook

UITGELEGD. Zo snel verspreidt het coronavirus zich

Hoe het coronavirus onze cellen kaapt

Hoelang blijf je besmet met het coronavirus?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen