Direct naar artikelinhoud
SoapsExitstrategie

Test geslaagd voor ‘Thuis’: opnames met social distancing zijn uitzendwaardig

Een still uit de vervroegde seizoensfinale van 'Thuis'.Beeld VRT

Het blijft nog zeker tot september wachten op nieuwe afleveringen van de Eén-soap Thuis, omdat de opnames door corona stilliggen. Maar vrijdag experimenteerde de VRT met de anderhalvemeter-realiteit om toch sneller dan verwacht aan de slag te kunnen. 

Na zeven weken ging Studio Manhattan in Leuven, waar Thuis wordt gedraaid, weer heel even open. Cast en crew hebben er nieuwe scènes opgenomen, als ultieme test of het überhaupt mogelijk is dat in veilige omstandigheden te doen. Zo wordt er niet gekust, niet geknuffeld, en als acteurs toch te dicht bij elkaar komen, gaat er een alarm af. Toch is het resultaat uitzendwaardig, meent nethoofd Olivier Goris.

“De ploeg heeft in veilige omstandigheden kunnen werken en heeft een Thuis kunnen maken die zijn plek verdient op Eén”, zegt Goris. “Altijd, en misschien nu nog meer, moet Thuis er gewoon zijn. De ploeg kan zich voorbereiden om de opnames te hervatten. De finale beslissing wordt over twee weken door het directiecollege genomen.” Intussen gaan de schrijvers aan de slag om het bestaande materiaal te herwerken aan de nieuwe realteit. “Net zoals in de proefopnames van afgelopen vrijdag zullen deze scenario’s aangepast worden aan de anderhalvemeter-realiteit, zonder aan het verhaal te raken”, zegt producer Hans Roggen. "Verder loopt het verhaal door, dus wat voorheen mei en juni was, zal nu de herfst worden.” 

Afgelopen weekend werd het experiment grondig geanalyseerd. Het gaat onder meer over hoe de scènes in beeld worden gebracht en hoe er achter de schermen efficiënt wordt gewerkt. Op basis van alle input wordt het bestaande preventieplan verbeterd. Donderdag worden de bevindingen gedeeld met de Vlaamse productiesector via een webinar, die later wordt gedeeld via vrt.be.