Sicilië betaalt de helft van uw vliegtuigticket terug en een kwart van uw hotelrekening

Griekenland en Portugal werden minder hard getroffen door de coronacrisis, maar dat belet hen niet om even hard in de economische klappen te delen als Spanje of Italië. Alle vier deze landen rekenen op een economische krimp van 6 à 10 procent in 2021. Deze landen zijn voor een belangrijk deel van hun bbp afhankelijk van het Europese toerisme. Maar of toeristen uit het Noorden ook dit jaar naar Zuid-Europa zullen afzakken is weinig waarschijnlijk.

Griekenland wil het zomerseizoen al begin juli op gang trekken, maar zullen er dan wel vakantiegangers zijn? Ook in het zuiden van Italië weegt de coronacrisis even zwaar door als in het noorden van het land, ondanks dat deze laatste regio veel harder werd getroffen. Verwacht wordt ook dat het noorden veel sneller terug zal vechten. Omdat daar de industrie en landbouw geconcentreerd is, terwijl het zuiden grotendeels afhangt van het toerisme.

Sommige Italiaanse provinciegouverneurs breken nu met Rome, omdat ze hun lokale economieën opnieuw willen opstarten. Dat zorgt dan weer voor heibel met medische experten. Makkelijk keuzes zijn er niet, maar als deze regio’s moeten kiezen tussen de economie heropstarten en een verdere verspreiding van het virus voorkomen, neigen ze naar het eerste.

Een vakantiebonus van 500 euro

Elk jaar bezoeken zo’n 94 miljoen buitenlandse toeristen Italië. Het is zo goed als zeker dat die dit jaar niet zullen komen. De Italiaanse toerismelobby draait daarom op volle toeren. Premier Conte beloofde recent Italiaanse gezinnen een vakantiebonus van 500 euro, te besteden in eigen land. 

Rome probeert andere EU-landen er ondertussen van te overtuigen om gemeenschappelijke gezondheidscriteria op te stellen. Die moeten toeristen toelaten vrij doorheen de EU te reizen. Ook Griekenland is daarbij vragende partij. Een die dat daarbij werd gelanceerd is dat van een ‘toeristische corridor’, waar gestandaardiseerde Covid-19-veiligheidsregels gelden.

Italiaanse eilanden gaan toerisme zwaar subsidiëren

Toch wachten de Italiaanse regio’s niet af wat in Brussel word beslist. Zo heeft de Siciliaanse overheid 75 miljoen euro vrijgemaakt om toeristen naar het eiland te lokken, zegt Italië-correspondent Angelo Van Schaik op de Nederlandse radiozender NPO. Verder geeft de overheid een subsidie van 33% op elke hotelovernachting en nog eens 50% op de vliegtuigvlucht. Inkomtickets voor een bezoek aan archeologische sites of musea worden ook terugbetaald. Wie van het aanbod gebruik wil maken kan dat via de officiële toerismewebsite van het eiland. Italië voert ook onderhandelingen met Duitsland, dat jaarlijks de grootste groep mensen naar het land brengt. 

De Italiaanse minister van Transport Paola De Micheli bevestigt ondertussen dat toeristen die later dit jaar in het land aankomen niet in zelfquarantaine moeten gaan. Zij denkt dat Italianen midden juni opnieuw zelf van de ene provincie naar de andere zullen kunnen reizen.

Lees ook: Reisorganisatie biedt vanaf juli ‘clean travel’-vakanties inclusief coronatest aan

Meer