Direct naar artikelinhoud
Ziekte van KawasakiCovid-19

Steeds meer aanwijzingen van verband tussen Covid-19 en ziekte van Kawasaki bij kinderen

Steeds meer aanwijzingen van verband tussen Covid-19 en ziekte van Kawasaki bij kinderen
Beeld GI

Sinds de uitbraak van Covid-19 zijn in ons land al 30 kinderen met symptomen naar het beeld van de ziekte van Kawasaki opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een erg zeldzame kinderziekte waarbij de bloedvaten ontstoken geraken. Opmerkelijk is dat bij steeds meer patiëntjes antilichamen tegen corona worden ontdekt. ‘Maar niet bij allemaal, een duidelijk verband is er niet’, zegt kindercardioloog Kristof Vandekerckhove van het UZ Gent.

In Nederland, de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk meldden artsen de laatste weken een lichte toename van kinderen op intensieve zorgen met symptomen die lijken op de ziekte van Kawasaki, een zeldzame ziekte waarbij de bloedvaten ontsteken. De patiënten krijgen hoge koorts, huiduitslag, een rode tong of rode ogen, gezwollen rode handpalmen en voetzolen, buikpijn en hartklachten. 

Geschat dat elk jaar 15 op 100.000 kinderen door Kawasaki worden getroffen, maar er is sprake van een stijging. Half april, zo meldde het toonaangevend medisch vakblad The Lancet, belandden in Zuidoost-Engeland in tien dagen tijd acht patiënten in het ziekenhuis, terwijl het er normaal maar één of twee zouden mogen zijn. In ons land werden sinds het begin van de coronacrisis al 30 kinderen opgenomen met symptomen van Kawasaki.

Of symptomen die daar heel erg doen aan denken. “Want er zijn ook patiënten met een hyperinflammatoir syndroom met shock, waarbij de bloeddruk plots een duik kan nemen”, zegt kindercardioloog Kristof Vandekerckhove (UZ Gent). “Die twee syndromen schijnen elkaar ook wat te overlappen. Ook opvallend is dat Kawasaki doorgaans kinderen tussen 1 en 5 jaar treft, terwijl een deel van de patiënten nu tussen 8 en 16 jaar is.”

Kawasaki is zelf niet besmettelijk en wordt uitgelokt door een virus of een bacterie, al is er geen duidelijk oorzakelijk verband. Toch lijkt het er op dat Covid-19 dat ook doet. Een paar weken geleden werd bij Kawasaki-patiënten maar heel uitzonderlijk het coronavirus aangetroffen, maar dat is veranderd. 

“Dokters hebben nu ook serologietests beschikbaar en wat blijkt: de twee kinderen die wij hebben behandeld, bleken allebei antistoffen tegen Covid-19 te hebben; ze bleken dus toch met corona besmet na eerder negatieve tests”, zegt Karin Decaestecker, kinderarts van het AZ Delta in Roeselare. ”Overigens wil ik benadrukken dat heel erg zeldzaam is en dat ongerustheid bij de heropening van scholen en crèches nergens voor nodig is.”

Bovendien kon niet bij alle 30 kinderen sporen van Covid-19 worden gevonden. “We kunnen pas een verband vinden als we het juiste mechanisme kennen”, zegt dokter Vandekerckhove. “We zijn een register gestart om een eventueel verband aan te tonen.” Decaestecker: “In de Severe Covid-19 Study zoeken we antwoord op de vraag waarom de ene persoon zware ontstekingsreacties krijgt en de andere niet. Vergelijk het met kindjes met RSV: waarom manifesteert zich dat bij sommigen zoveel harder dan bij andere? Ook dat is nog niet opgehelderd en is ook de reden waarom er nog geen RSV-vaccin is.”