Direct naar artikelinhoud
Tennis

Novak Djokovic krijgt steeds meer weerstand door controversieel standpunt over gezondheid

Novak Djokovic tijdens het toernooi van Dubai, eind februari.Beeld EPA

Voor zijn aanhangers is hij een superman, voor zijn tegenstanders een charlatan. Met zijn standpunt over gezondheid blijft Novak Djokovic ook in deze tennisvrije periode niet onbesproken.

Djokovic (32) heeft zijn hele leven moeten knokken om erbij te horen. Dat werd gevoed door zijn jeugdjaren tijdens de Balkan-oorlog. Zijn intrede op het tenniscircuit werd bemoeilijkt door allerhande fysieke kwaaltjes. Voorts moest hij optornen tegen halfgoden als Federer en Nadal, terwijl hij (met gesmaakte imitaties) de gratie van het grote publiek zocht. 

"In het begin van mijn carrière werd ik aangezien als een rebel", zei Djokovic daar zelf over. "Iemand die de twee dominerende kerels begon uit te dagen. Ik begreep de reactie van de mensen wel. De enige manier om daar onderuit te komen, was door te tonen dat ik het verdiende." 

Op sportief gebied slaagde hij daarin. Maar ondanks zijn erg fanatieke aanhang blijft zijn populariteit nog steeds ver onder die van 'Rafa en Roger’.

Glutenvrij dieet

Zijn hang naar een spirituele, holistische aanpak startte in 2010 toen hij begon met zijn glutenvrije dieet. Niet alleen werd hij prompt verlost van zijn lichamelijke ongemakken, tevens groeide hij uit tot een tennismachine die qua soepelheid, explosiviteit, lichaamsbeheersing en uithouding zijn rivalen aftroefde. Dat hij daarbij de grenzen aftastte, toonde hij in 2011 door tijdens de US Open dagelijks een halfuur in een ei te kruipen, een kleine hogedrukcabine die het herstel bevordert.

Zijn geloof in gezonde voeding, meditatie en positieve vibes ging hij de laatste jaren meer en meer uitdragen. Zo kreeg ex-speler en goeroe Pepe Imaz een plek in zijn entourage – van de Spanjaard erfde Djokovic het zegegebaar waarbij hij met zijn twee armen energie teruggeeft aan het publiek – en was hij erg ontgoocheld omdat een aanslepende elleboogblessure begin februari 2018 toch resulteerde in een operatie. De Serviër zweert bij zelfheling, de kracht van de geest.

Vandaar ook dat hij zich tegen een verplichte vaccinatie voor het coronavirus kant. Wereldwijd werden daarbij wenkbrauwen gefronst. Dat werd er afgelopen weekend niet beter op toen Djokovic op Instagram een gesprek voerde met 'gezondheidsgoeroe' Chervin Jafarieh, waarin hij claimde dat water reageert op onze emoties. "Ik ken mensen die dankzij een energetische transformatie, dankbaarheid en de kracht van het gebed vervuild water kunnen omzetten in de zuiverste soort.”

Dat Djokovic met zijn miljoenen volgers een forum geeft aan een kwakzalver die voor 50 dollar (46 euro) een flesje Golden Mind verkoopt, dat de aangroei van hersencellen zou stimuleren, doet vragen rijzen. 

Daarmee veegt de zeventienvoudige grandslamwinnaar zijn goede bedoelingen uit. Djokovic was de initiatiefnemer achter het Player Relief Fund om minder rijke spelers in deze tijden te helpen. (FDW)