dinsdag 12 mei 2020 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Dagboek van het coronafront

De politie-inspecteur

Gezond verstand

De politiediensten hebben de handen vol met het handhaven van de opgelegde maatregelen. Inspecteur Dimitri Servaes van zone CARMA neemt ons iedere dinsdag mee wanneer hij de straat op gaat voor controles en interventies.

Sinds afgelopen zondag is de bezoekregeling aangepast, maandag heropenden de handelszaken, en vanaf vrijdag zullen ook de scholen weer geleidelijk van start gaan. Voor de politie, en in het bijzonder voor de coronaploegen, brengen deze versoepelingen heel wat veranderingen met zich mee.

Vanaf nu zullen er bijvoorbeeld minder exclusieve coronateams in het straatbeeld aanwezig zijn. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat al onze diensten hun reguliere werking hervatten. De coronacontroles zullen vanaf nu indien nodig dan ook geïntegreerd worden in de gewone interventiediensten.

De specifieke teams die nog ingezet worden voor de handhaving van de coronamaatregelen zullen zich voortaan hoofdzakelijk richten op het naleven van het samenscholingsverbod. Al wordt dat wat moeilijker te controleren door de ‘regel van vier’, die gezinnen toelaat om bezoekers te ontvangen. De samenstelling van die vier personen is echter moeilijk controleerbaar. Dus kunnen we niet anders dan te rekenen op de burgerzin en het verantwoordelijkheidsgevoel van onze inwoners.

Het openen van de winkels betekent dan weer dat we meer toezicht zullen houden in de openbare ruimte, zoals winkelstraten, om erop toe te zien dat het niet te druk wordt en dat het principe van social distancing aangehouden wordt. We hebben er vertrouwen in dat de winkels al het mogelijke doen om de vereiste veiligheidsmaatregelen te nemen en die op te volgen. Maar bij vaststellingen van flagrante of aanhoudende overtredingen, zullen we natuurlijk wel optreden.

Omdat de winkels weer openen, er meer mensen opnieuw aan het werk gaan en er binnenkort weer kinderen naar school zullen gaan, zal ook op de weg de drukte toenemen. Daardoor wordt het controleren van essentiële verplaatsingen quasi onmogelijk, al zijn ze niet uitgesloten. Dat heeft natuurlijk een effect op het aantal corona-pv’s: ook die curve is in dalende lijn, net omdat er minder gecontroleerd wordt op verplaatsingen.

U merkt het, de riem is een beetje gelost. Op zich is dat natuurlijk een goede zaak, want na bijna twee maanden lockdown snakte iedereen naar wat ademruimte. Maar toch mogen we niet vergeten dat de riem er wel nog steeds ís. Het virus blijft aanwezig, dus moeten we waakzaam zijn en de nog heersende maatregelen blijven respecteren. Ook wij vragen ons af hoe de situatie de komende weken zal evolueren. Gaan we terug naar af, of mogen we rekenen op verdere versoepelingen? Wij hopen alvast op het beste. Maar daar is veel gezond verstand voor nodig.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws