Direct naar artikelinhoud
Politiek

Bart De Wever over onderhandelingen met PS: ‘We moeten stoppen elkaar het leven zuur te maken’

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

‘We moeten met de PS een oplossing vinden en stoppen met elkaar het leven zuur te maken.’ Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever op de boekvoorstelling van Het DNA van Vlaanderen. ‘Mijn verstand is nog steeds te klein om te begrijpen waarom de PS ons voorstel geweigerd heeft.’

Op de onlineboekvoorstelling van Het DNA van Vlaanderen werden partijvoorzitters Conner Rousseau (sp.a) en Bart De Wever (NV-A) aan de tand gevoeld over de data en conclusies over hun partij en hun blik op de samenleving. Bart De Wever geeft hierop openlijk toe dat zijn partij en de PS hun verantwoordelijkheid moeten nemen “maar dat hij niet van inzicht veranderd is”.

Gebrek aan geloofwaardigheid en eerlijkheid

Een peiling bewijst altijd wat mensen al dachten, zegt De Wever. “Maar met het analytische onderzoek van De Vadder en Callebaut kan je veel meer. Door de rauwe data te analyseren kan je conclusies maken, maar ik ben het niet met alle conclusies eens.” De Vlaming associeert N-VA met charismatisch, inspirerend, krachtig, succesvol en vernieuwend. N-VA blijft hiermee een grote rol spelen in het politieke landschap. Maar tegelijkertijd verliest N-VA geloofwaardigheid en eerlijkheid. “Dat komt omdat we politiek meebesturen in een land dat uit twee verschillende delen bestaat.” Confederalisme zou een oplossing zijn, maar daarvoor heeft N-VA geen meerderheid. “Het is federaal nog nooit zo moeilijk geweest. Het land besturen is geen aanlokkelijk perspectief wanneer je succesvol wilt zijn.”

Jan Callebaut stuurt in het boek aan op een verrassende suggestie: N-VA en Groen die samen de ideale partij zouden vormen: “de beleidsverantwoordelijkheid van N-VA met de droom van Groen”, zei Ivan De Vadder in een eerder interview. De Wever gelooft er niet in: “Een fusie met Groen kan je op papier krijgen, maar is niet te realiseren. Dat is niet het profiel van de N-VA-kiezer die een succeszoeker is.”

Video wordt geladen...

‘De minderheidsregering zakt door haar poten’

Het DNA van Vlaanderen geeft de keuzes en idealen van de Vlaming weer waardoor je de samenleving kan samenvatten in zes groepen: de gedreven bouwers, de ondernemende succeszoekers, de rechtlijnige houvastzoekers, de optimistische wereldverbeteraars, warme buurtwerkers en familiale geborgenheidszoekers. Aan die groepen kan je de politieke partijen linken. “Maar de brug tussen het verwachtingspatroon en het politieke aanbod wordt steeds groter”, klinkt het.

Kan N-VA het vertrouwen van de kiezer terugwinnen? “Mijn verstand is nog steeds te klein om te begrijpen waarom de PS ons voorstel geweigerd heeft”, reageert De Wever. “Het paard van de minderheidsregering zakt bijna door haar poten. Dus we moeten met de PS een oplossing vinden waardoor we elkaar niet meer het leven zuur moeten maken.”

En die oplossing moet er voor september komen, zegt Rousseau. “Als er nu geen akkoord gevonden kan worden tussen de grootsten, dan rest er geen enkele gram respect aan geloofwaardigheid. Ik snap dat het een moeilijke opdracht is, maar daarvan liggen mensen niet wakker. Zorg dan op zijn minst dat je een goed beleid voert. Als iedereen in zijn loopgraven gaat blijven zitten, zal er niets gebeuren.”

Het DNA van Vlaanderen, uitgegeven bij Uitgeverij Vrijdag, is nu verkrijgbaar.

Het DNA van Vlaanderen.Beeld Uitgeverij Vrijdag