Direct naar artikelinhoud
Tesla

Elon Musk negeert verbod en hervat Tesla-productie: ‘Als jullie iemand moeten arresteren, laat het dan mij zijn’

Tesla-CEO Elon Musk.Beeld AFP

Autobouwer Tesla heeft zijn personeel in Californië laten weten dat ze weer aan het werk kunnen. Daarmee gaat de maker van elektrische auto’s in tegen een besluit van de lokale autoriteiten dat Tesla’s grote fabriek in Fremont nog niet heropgestart mag worden. Maar daar trekt topman Elon Musk zich niets van aan: hij benadrukte in een verklaring zelf ook aan de lopende band te gaan staan. ‘Als er iemand gearresteerd zal worden, dan vraag ik dat ze alleen mij oppakken.’

en

Tesla moest net als andere autofabrieken eind maart de deuren sluiten in verband met de corona-uitbraak, maar Musk staat te popelen om de deuren opnieuw te openen. In een mail aan het personeel lichtte hij hen zondagavond in dat de werknemers opnieuw aan de slag konden gaan. “De lockdown is afgelopen en we gaan opnieuw in productie!”, was de titel van het bericht van de CEO. 

Over de opstelling van de lokale overheid was afgelopen dagen al veel te doen. Musk dreigde de fabriek en het eveneens in Californië gelegen hoofdkantoor van Tesla in Palo Alto zelfs te verplaatsen naar andere Amerikaanse staten als Texas of Nevada, als de autoriteiten niet van mening zouden veranderen. De Teslabaas kondigde ook een rechtszaak aan tegen Alameda County, waar Fremont, net ten zuiden van San Francisco, deel van uitmaakt.

Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin mengde zich eveneens in de discussie. Hij vond dat de staat Californië al het nodige moest doen om Tesla te helpen diens enige Amerikaanse autofabriek te heropenen. De gouverneur van Californië heeft op zijn beurt laten weten in gesprek te gaan met Tesla. Hij gaat ervan uit dat de fabriek volgende week pas echt opgestart kan worden.

Twitter bericht wordt geladen...

‘Dit slaat helemaal nergens op’

Volgens Musk heeft hij wel degelijk al de toestemming van de staat Californië om opnieuw op te starten, maar werd die beslissing herroepen “door een onverkozen districtsambtenaar”. “Ook mogen alle andere autobedrijven in de VS opnieuw opstarten, behalve Tesla. Dit slaat helemaal nergens op”, zegt hij op Twitter. De beslissing is afhankelijk van de staten, en niet van de federale overheid. Zo startten gisteren ook verschillende fabrieken in autostaat Michigan geleidelijk aan opnieuw op. General Motors, Ford en Fiat, de drie grootste autobouwers in de regio rond Detroit, zeggen vanaf 18 mei de productie opnieuw echt op te starten.

De autoriteiten van Alameda County zeggen op de hoogte te zijn van de heropening van de fabriek. Tesla is op de hoogte gebracht dat de fabriek niet mag heropstarten zonder een goedgekeurd plan daarvoor, aldus een verklaring van de lokale overheid. Alameda County verwacht op korte termijn een voorstel van Tesla te ontvangen en hoopt dat het bedrijf mee zal werken “zonder verdere handhavingsmaatregelen”.

Ondertussen is op beelden bij diverse Amerikaanse media te zien dat er al heel wat medewerkers bij de fabriek zijn aangekomen. Ook leek het er maandag op dat de parkeerplaats van het terrein steeds voller raakte, allemaal tekenen dat de productiefaciliteit al weer in bedrijf zou zijn.

Een truck met nieuwe Tesla's verlaat de fabriek in Fremont.Beeld AP