Een bezoekje aan de kapper? Misschien mag dat maandag weer. © EPA-EFE

Opnieuw naar de kapper en weer voetbal op tv? Dit mag u straks verwachten van de Veiligheidsraad

Woensdag zet de Nationale Veiligheidsraad het licht op groen voor fase 2 van het corona-afbouwplan. Naast scholen zullen wellicht ook kapsalons, musea en dierentuinen weer mogen openen, mits strikte veiligheidsmaatregelen.

Yves Lambrix

Met het bezoekrecht van vier dezelfde personen aan één gezin en de heropening van de winkels voerde de Nationale Veiligheidsraad vorige week twee grote versoepelingen door in het corona-afbouwplan. Hoewel de vrees voor een tweede besmettingsgolf gegrond is en het aantal ziekenhuisopnames volgens de virologen eerst verder zou moeten dalen tot onder de 50, lijkt weinig fase 2 van het afbouwplan nog in de weg te staan. Dat zal maandag in werking treden. Welke knopen moeten premier Wilmès, haar federale ministers en de vijf ministers-presidenten vandaag doorhakken?

1. Scholen

Na de proefdag vrijdag kunnen scholen maandag definitief heropstarten. In de kleuterschool blijven de lessen tot minstens eind mei geschorst, in de basis- en middelbare scholen worden maximaal drie leerjaren per school heropgestart. De prioriteit gaat naar de afstudeerjaren, en de eerste en tweede leerjaren, en dat enkele dagen per week. Scholen blijven ook verantwoordelijk voor de opvang van kinderen.

LEES OOK. Ben Weyts beslist: kleuters mogen dan toch per twintig in één lokaal

Alle personeelsleden en leerlingen ouder dan 12 jaar moeten de hele dag een mondmasker dragen. Per klaslokaal mogen maximaal 14 leerlingen aanwezig zijn als er minimum vier vierkante meter per kind gegarandeerd is. Er mogen maximaal evenveel leerlingen in een toilettenblok binnen als er wasbekkens zijn.

2. Contactberoepen

In Nederland mochten de kappers maandag weer aan de slag, mits strikte veiligheidsmaatregelen. Na acht weken lockdown belden klanten hen plat om zo snel mogelijk een afspraak te maken. Ook schoonheidsspecialisten, masseurs, kinesisten, fysiotherapeuten en pedicures gingen terug aan de slag. Gezien de gunstige statistieken staat niets de heropstart van deze contactberoepen in ons land nog in de weg.

3. Musea en dierentuinen

Musea zouden vanaf maandag terug de deuren mogen openen, al is er nog discussie of ook belevingscentra en niet-erkende musea onder die noemer vallen. Dierenparken zouden in elk geval ook groen licht krijgen. Een strikt en gelimiteerd ticketsysteem moet ervoor zorgen dat er geen overrompeling komt en de social distancing altijd gegarandeerd kan worden. Mogelijk worden daguitstappen opnieuw toegelaten, uitgezonderd naar de kust.

© Boumediene Belbachir

4. Markten

Markten in open lucht zullen vanaf maandag waarschijnlijk terug mogelijk zijn, maar enkel op kleine schaal.

5. Sportactiviteiten

Nadat ze vorige week een kruis maakte over alle sportcompetities tot en met 31 juli, zal de Veiligheidsraad vandaag meer duidelijkheid verschaffen over de bekerfinale voetbal, de (openlucht)trainingen, de jeugdsport en de indooractiviteiten. Ook valt er mogelijk een beslissing over de heropstart van buitensporten.

6. Tweedeverblijven

De kustburgemeesters houden vast aan hun gefaseerde aanpak voor de heropstart van het kusttoerisme: eerst tweedeverblijvers, dan het verblijfstoerisme en in een derde fase pas de dagjestoeristen. De Veiligheidsraad, die de uiteindelijke beslissing neemt, wil pas vanaf 8 juni tweedeverblijvers toegang geven. De kustburgemeesters hopen dat dit toch sneller mag.

LEES MEER. Vakantie aan zee? Tweedeverblijvers krijgen voorrang op dagjestoeristen

7. Grensoverschrijdend bezoek

In Nederland zijn samenkomsten met maximum 10 personen opnieuw toegelaten, in ons land komen er quasi zeker geen nieuwe sociale toegevingen. Als aan twee voorwaarden is voldaan, wordt de regel van vier vaste bezoekers per huisgezin wel uitgebreid naar grensoverschrijdend bezoek: de epidemiologische toestand moet dit volgens de exit-experten toelaten en onze buurlanden moeten groen licht geven. Voor partners en kinderen over de grens geldt dit bezoekrecht wél al.

8. Pretparken en horeca

Pretpark De Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel wil op woensdag 20 mei haar deuren terug openen, weliswaar met maximaal een derde van de normale bezoekerscapaciteit. Omdat dagjesuitstappen (in binnen- en naar het buitenland) niet zijn toegelaten, zullen Belgische gezinnen hier weinig aan hebben. In ons land zouden pretparken ten vroegste pas vanaf 8 juni (fase 3) opnieuw open mogen, net als cultuurcentra en restaurants.