Stad Antwerpen verdeelt 600.000 gratis mondmaskers via apothekers

Door de aanhoudende problemen met de leveringen van de beloofde mondmaskers door de federale regering besliste de stad Antwerpen om zelf 600.000 mondmaskers aan te kopen. De eerste 50.000 zouden redelijk snel kunnen worden geleverd, waardoor het mogelijk is om nog deze maand te beginnen met de verdeling via de apothekers.

svw

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zei dit maandagavond in de raadscommissie op vragen van PVDA, CD&V, Groen en Vlaams Belang. De beslissing om zelf mondmaskers aan te schaffen, werd twee weken geleden genomen door de Antwerpse crisisraad.

“We doen dit omdat de Antwerpenaar een gratis mondmasker verwacht. We kopen herbruikbare mondmaskers aan. De producten van twee leveranciers hebben de juiste kwaliteit, is gebleken uit tests. De bedoeling is om een mondmasker te hebben voor elke inwoner boven de 12 jaar. De verdeling zou nog deze maand kunnen gebeuren.”

Filters passen erin

Voor de verdeling wordt samengewerkt met de apotheken. Als er voldoende maskers zijn, krijgen de bewoners een brief. “We kozen bewust voor de apothekers omdat die ook ineens de juiste instructies kunnen geven over het gebruik”, zegt de burgemeester.

De Wever herhaalde zijn ergernis over de federale overheid en de belofte die ze niet kon waarmaken. “Wij ontvingen wel al ruim 190.000 filters van de federale overheid, maar die gaan niet passen in de mondmaskers die ze in juni leveren. Met de aankoop van de eigen mondmaskers hebben we gekozen voor een model waarin deze filters wel passen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen