Regels voor opvang van kleuters versoepeld, tot onvrede van onderwijsvakbonden: “Jammer dat men drie dagen voor heropstart spelregels wijzigt”

Themabeeld © Photo News

De regels voor de opvang van kleuters zijn door Vlaams minister van Onderwijs na overleg met de sector en de expertengroep GEES versoepeld. Tot onvrede van de vakbonden, die vrezen dat het onderwijspersoneel gebruikt wordt als “proefkonijn”.

jvh

Vanaf komende vrijdag kunnen sommige leerlingen opnieuw naar school. In het onderwijs is er in principe een beperking tot maximaal 14 kinderen per lokaal, moeten leerkrachten en leerlingen anderhalve meter afstand houden en zijn mondmaskers vanaf 12 jaar verplicht.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) besliste na overleg met onder meer de sector en de expertengroep die de exitstrategie uitstippelt om voor de kleuteropvang andere regels te hanteren. Concreet mogen scholen en buitenschoolse kinderopvangdiensten tot 20 kleuters in één ruimte opvangen, is anderhalve meter afstand houden wenselijk maar niet verplicht, en moeten de begeleiders enkel een mondmasker dragen als ze in contact komen met andere volwassenen.

Gezinsbond positief

de Gezinsbond vindt de versoepeling van de normen een goeie zaak. “Je krijgt zo één systeem dat in samenspraak met de experten is uitgewerkt. Maar daarnaast zouden we in de mate van het mogelijke - als de opvangcapaciteit het toelaat - ook kleuters van thuiswerkende ouders naar de opvang laten gaan. Dat is ook voorzien in de baby- en peuteropvang.”

Volgens de Gezinsbond is er wel nog geen perspectief voor vele ouders om de druk van de ketel te halen. Die vraagt daarom om bij de geleidelijke opstart prioritair aandacht te geven aan die groepen leerlingen die thuis om allerhande redenen niet goed tot leren en ontwikkeling kunnen komen.

“We vernemen nu dat scholen bij voldoende opvangcapaciteit ook kunnen beslissen om kleuteropvang voor één thuiswerkende ouder, alleenstaande thuiswerkende ouders en daarna ook twee thuiswerkende ouders te voorzien. Dat is een goeie zaak”, aldus nog de Gezinsbond.

Vakbonden sceptisch

Bij de vakbonden is het optimisme echter een heel stuk minder. “We vinden het jammer dat men drie dagen voor de heropstart van de scholen de spelregels opnieuw wijzigt, we hadden dit liever anders gezien”, klink het bij Nancy Libert van ACOD Onderwijs. Daar vreest men dat wie instaat voor de kleuteropvang zich ‘het proefkonijn’ zal voelen. “Dit schept chaos bij de mensen, we hebben dat ook zo op het overleg gezegd. Scholen vragen zich nu terecht af of ze de puzzel opnieuw moeten leggen en een nieuwe risico-analyse moeten maken.”

Onderwijsvakbond COV vreest ook dat dit voor een bijkomende sociale druk zal zorgen op de scholen. “Er moet nog altijd voldoende personeel en ruimte kunnen vrijgemaakt worden om de opvang te realiseren. Veel scholen zullen de komende dagen niet meer de tijd hebben om die puzzel helemaal opnieuw te maken”, zegt algemeen secretaris Marianne Coopman. “Als grootste vakbond voor het basisonderwijs vragen we respect voor het nauwkeurige en zorgvuldige werk dat onze scholen via constructief sociaal overleg hebben geleverd. Scholen die de strengere regels voorlopig blijven hanteren, mogen daar niet op afgerekend worden. Geef hen de tijd om de komende weken de schoolorganisatie stap voor stap aan nieuwe regels en praktijken aan te passen. Dat is ook de afspraak met de minister.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen