Direct naar artikelinhoud
RuslandCoronavirus

Rusland ziet infecties omhoog schieten, ook woordvoerder van Poetin besmet

Het rode plein in Moskou.Beeld AFP

In Rusland was er maandenlang geen vuiltje aan de lucht, maar nu ziet het land zijn dagelijks aantal besmettingen fors omhoog schieten. Ook president Poetin voelt daarvan de gevolgen: ook zijn woordvoerder is met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis.

Het aantal besmettingen steeg de afgelopen dagen met een gemiddelde van 10.000 per dag in Rusland. Gisteren werd er nog een dagrecord gevestigd met 11.656 nieuwe gevallen. In totaal zijn er nu 230.000 besmettingen geteld, waarmee Rusland nu op de tweede plaats staat op wereldniveau, achter de Verenigde Staten.

Er zijn iets meer dan 2.000 doden door het virus gerapporteerd. Volgens de autoriteiten is de sterke toename in het aantal gevallen van de afgelopen tien dagen te wijten aan de vermenigvuldiging van het aantal uitgevoerde tests en dus niet aan een versnelde verspreiding van het virus. Dat zou ook de lage mortaliteit moeten verklaren, hoewel volgens sommigen het aantal doden in Rusland wordt onderschat. Intussen zouden al 5,6 miljoen tests zijn uitgevoerd.

Woordvoerder Peskov besmet

De woordvoerder van president Poetin is met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Daarmee is het virus doorgedrongen tot de vertrouwelingen die het dichtst bij de president staan.

Dmitri Peskov (52) is al twaalf jaar Poetins woordvoerder. Hij bevestigde zijn ziekenhuisopname aan persbureau Interfax, maar vertelde niets over zijn toestand. Poetins team was al zwaar gehavend door het virus. Premier Misjoestin ligt in het ziekenhuis met corona. Zeker drie andere ministers zijn besmet. En er zijn ook besmettingen ontdekt binnen Poetins presidentiële staf.

Het nieuws over Peskov komt een dag nadat Poetin het einde van de lockdown aankondigde. Die aankondiging heeft voor grote verwarring gezorgd onder de bevolking, aangezien de crisis steeds kritieker wordt.