Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisScholen

‘Alsof het immuunsysteem een atoombom laat ontploffen in het lichaam’: ziekte van Kawasaki treft sinds corona meer kinderen

Felix De Clerck met zijn zoontjes Otis en Marcus, die op amper acht maanden de ziekte van Kawasaki heeft gehad. ‘Het was voor ons een immense rollercoaster van emoties.’Beeld © Stefaan Temmerman

Een mysterieuze aandoening, de ziekte van Kawasaki, blijft de gemoederen beroeren. Ze treft kinderen en zou gelinkt kunnen zijn aan Covid-19. Moeten ouders zich zorgen maken nu straks de scholen gedeeltelijk heropenen? ‘Kinderartsen weten heel goed hoe ze de ziekte kunnen herkennen en behandelen.’

Sinds het begin van de epidemie zien specialisten meer gevallen dan anders. Kinderen met hoge, aanhoudende koorts en al of niet een aantal andere symptomen, zoals rode uitslag, oogontsteking of opgezwollen lymfeklieren. Ze zijn zo ziek dat ze in het ziekenhuis belanden. “Na navraag in de grote ziekenhuizen in ons land weten we dat het er op dit moment een dertigtal zijn”, zegt professor Marc Gewillig, kindercardioloog in het UZ Leuven en bekend van het Vier-programma Topdokters. “Dat is een significante stijging van wat we normaal zien. Hier in Gasthuisberg zien we doorgaans een tiental dergelijke patiënten over een heel jaar.”

De kinderen blijken de ziekte van Kawasaki te hebben. Hoewel de ziekte  normaal gezien vooral peuters en kleuters treft, komen nu ook kinderen tussen 8 en de 18 jaar binnen. De ziekte is genoemd naar de Japanse professor die haar ontdekt heeft en komt veel frequenter voor bij Japanners. “De ziekte is eigenlijk een enorme immunologische reactie van het lichaam op een agressie die we vaak niet eens hebben gezien of gemerkt”, zegt professor Gewillig. “Alsof het immuunsysteem een atoombom laat ontploffen in het lichaam. Wat de reactie uitlokte, in veel gevallen een virus, is moeilijk te achterhalen.”

‘Sterke vermoedens’

En in coronatijden wordt dan meteen aan Covid-19 gedacht als boosdoener. Wetenschappers benadrukten de afgelopen weken herhaaldelijk dat de link tussen covid en Kawasaki niet bewezen is. Volgens professor Gewillig zijn er wel ‘zeer sterke vermoedens’ dat die link er wel degelijk is. “We zien sinds het begin van deze crisis wereldwijd opvallend meer gevallen. Sommige patiëntjes testen positief op corona, anderen niet, maar blijken wel antistoffen te hebben. Wat dus wil zeggen dat ze recent besmet waren. Bij nog andere zien we niets. Het kan goed zijn dat ze wel besmet zijn, maar dat het nog te vroeg is om dat met de testen te detecteren. We hebben dus zeer sterke vermoedens, al is er inderdaad geen zwart-wit bewijs.”

Marc Raes, diensthoofd van de kinderafdeling van het Hasseltse Jessaziekenhuis en voorzitter van de Belgische vereniging van kinderartsen: 'In tegenstelling tot covid zelf is er wel degelijk een adequate behandeling tegen Kawasaki. Normaal verloopt dat zonder grote problemen.'Beeld rv

In het buitenland zijn er al sterfgevallen door Kawasaki te betreuren. In New York stierven drie kleuters aan de ziekte en in het Verenigd Koninkrijk overleed dinsdag een jongen van 14 jaar aan ‘iets wat lijkt op Kawasaki’. Nochtans is de ziekte op zich heel goed te behandelen, zegt Marc Raes, diensthoofd van de kinderafdeling van het Hasseltse Jessaziekenhuis en voorzitter van de Belgische vereniging van kinderartsen. “In tegenstelling tot covid zelf is er wel degelijk een adequate behandeling tegen Kawasaki. Normaal verloopt dat zonder grote problemen.”

Professor Gewillig vermoedt dat het bij de gerapporteerde sterfgevallen om laattijdige behandelingen gaat. “Aan Kawasaki ga je normaal inderdaad niet dood, tenzij er te laat behandeld wordt. Doorgaans gaan ouders met een kind dat hoge koorts heeft na enkele dagen wel naar een arts, maar er zijn al problemen gekend van ouders die dat in deze coronatijd net niet durfden. Als Kawasaki niet goed herkend wordt of te laat behandeld, dan kan er een ernstige ontsteking van de kransslagaders optreden. En dat kan wel dodelijk zijn.”

De professor vermoedt dat het meisje van 12 jaar dat een maand geleden in Gent stierf en coronabesmet bleek ook stierf aan de ziekte van Kawasaki en dus niet aan corona an sich. Al moet verder onderzoek daar nog uitsluitsel over geven.

Hoge hartslag

Maar belangrijk is dus dat de ziekte op tijd opgemerkt en behandeld wordt. Dat ondervond ook Felix De Clerck uit Kortrijk. Eind 2018 kreeg zijn zoontje Marcus, toen amper 8 maanden oud, hoge koorts die maar niet wou dalen. “Het is ons derde kindje, dan panikeer je niet snel”, klinkt het. Maar toen de koorts bleef duren en geen medicatie bleek te werken,  kwam Marcus in het ziekenhuis terecht. “Hij had niet alleen hoge koorts, hij zag ook rood en had bloeddoorlopen ogen. De dokters zagen in zijn bloed hoge infectiewaarden, maar wisten niet van waar die kwamen. En zelfs met breedspectrumantibiotica daalde de koorts niet. Zijn hartslag was enorm hoog, rond de 200.”

Marcus werd na vijf dagen overgebracht naar het UZ Gent. Daar viel al snel de term ‘Kawasaki’. “Toen ging het snel. Hij kreeg medicatie die meteen aansloeg. Enkele dagen later mocht hij al weer naar huis. Het was voor ons een immense rollercoaster van emoties. Ik had de indruk dat de dokters een soort checklist afgingen, een stappenplan. Zou het dit zijn? Neen, dan proberen we dit.  En als alles afgevinkt is, is het Kawasaki.”

Symptomen

Het gaat inderdaad om een evolutief ziekteproces, zegt ook Marc Raes, voorzitter van de Belgische vereniging van Kinderartsen. Wat het voor ouders, die gedurende een tijd in onzekerheid zitten, heel vervelend is. “Je moet inderdaad eerst een heel lijstje afgaan. Sommige symptomen manifesteren zich ook pas na vijf of zelfs zeven dagen, waardoor het plots duidelijk wordt dat Kawasaki in het spel is.”

Zowel Raes als Gewillig benadrukken dat zowel kinderartsen als huisartsen in ons land tegenwoordig goed ingelicht zijn over de ziekte. Waardoor ze snel herkend en behandeld zou moeten kunnen worden. “De ziekte blijft ook uiterst zeldzaam”, zegt dokter Raes. “Ik  hoor soms mensen zeggen dat ze schrik hebben om hun kinderen terug naar school te sturen, maar dat is nergens voor nodig.”