Foto Kurt

Epidemioloog Pierre Van Damme: "We gaan waarschijnlijk deze zomer op vakantie kunnen gaan in eigen land"

Een zomervakantie aan de Belgische kust of in de Ardennen zal waarschijnlijk kunnen. Dat zegt epidemioloog Pierre Van Damme. Vanaf 18 mei mogen dierentuinen en musea onder strikte voorwaarden heropenen, kunnen markten weer doorgaan, mogen sportclubs weer open, kan u opnieuw naar de kapper en mogen meer mensen een huwelijk of een begrafenis bijwonen. Herbekijk al het coronanieuws van woensdag in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Professor Van Damme: "Vakantie in eigen land is waarschijnlijk"

In "Terzake" heeft professor en epidemioloog Pierre Van Damme gezegd dat we waarschijnlijk deze zomer op vakantie zullen kunnen gaan in eigen land, "omdat we in eigen land alle factoren in handen hebben."

En wat met het buitenland? "Elk Europees land is op zijn manier bezig en zit op een ander moment in de epidemie. Het is dan heel moeilijk om de grenzen open te doen. Gaan we iedereen die dan terugkomt in quarantaine zetten? Willen we dat?" 

Bekijk het interview met Pierre Van Damme (en minister Maggie De Block (Open VLD) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Eerder op de avond was Van Damme ook te gast in "Het Journaal". Daar had hij het over de opeenvolging van versoepelingen van de laatste weken: 4, 11 en 18 mei.

"Het is goed dat we nu wat ademruimte hebben", zei professor Van Damme in "Het Journaal". De volgende stap is wellicht voor 8 juni. "We moeten nu kijken wat die drie versoepelingen teweegbrengen."

Bekijk het interview met Pierre Van Damme in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Wat heeft de Veiligheidsraad beslist?

De Nationale Veiligheidsraad heeft een persconferentie gehouden. Dit zijn de coronamaatregelen die worden aangepast of versoepeld:

Vanaf 18 mei:

  • Musea en culturele bezienswaardigheden, zoals historische gebouwen, mogen de deuren weer openen. Ze moeten wel een ticketsysteem opzetten online of per telefoon.
  • Kappers en schoonheidsspecialisten mogen, alleen op afspraak, weer klanten ontvangen. Zowel de kapper als de klanten moeten een mondmasker dragen.
  • Markten mogen weer gehouden worden, met maximaal 50 kraampjes. Mondmaskers zijn verplicht voor de marktkramers, voor klanten zijn ze sterk aangeraden.
  • Huwelijken en begrafenissen mochten al, maar alleen met getuigen en ouders. Vanaf 18 mei mogen er maximaal 30 gasten aanwezig zijn. Na afloop mag er geen receptie worden georganiseerd.
  • Sportclubs mogen weer trainingen in de buitenlucht houden, mét de aanwezigheid van een coach en met niet meer dan 20 mensen. 
  • Ook dierentuinen mogen de deuren weer openen. Ze moeten wel werken met een circulatieplan en ze moeten online tickets verkopen of per telefoon.
  • Eerder raakte al bekend dat de lessen in de scholen weer deels hervatten vanaf 18 mei, met een inloopdag op 15 mei.

De volgende stap, fase 3, "vindt niet voor 8 juni plaats". Premier Wilmès benadrukte wel al dat sport- en cultuurevenementen verboden zijn tot zeker 30 juni. Ook voor de horeca en de zomerkampen is het nog even wachten op meer nieuws. "Deze zomer zal er nog geen terugkeer zijn naar het normale leven", verduidelijkte Wilmès.

Bekijk alles in detail in dit overzichtsartikel:

Verpleegkundige afdelingen vragen minister De Block om KB over niet-bevoegde zorgverleners in te trekken

De directies van de verpleegkundige afdelingen van veertien ziekenhuizen uit Wallonië en Brussel eisen de intrekking van het koninklijk besluit (KB) van 4 mei, dat verpleegkundige activiteiten toestaat door niet-bevoegde zorgverleners. De ondertekenaars van de open brief zeggen "verontwaardigd" te zijn.

De ondertekenaars van de brief, waaronder ook de verpleegkundige afdelingen van het UZ Saint-Luc en het Erasmusziekenhuis in Brussel, zeggen dat de verpleegkundigen, die vooroplopen in de strijd tegen zware longziekte COVID-19, "nood hebben aan politieke steun en niet aan een flagrant gebrek aan erkenning".

Speech voorzitter Federal Reserve jaagt Amerikaanse beurzen in het rood

De aandelenbeurzen in New York zijn met duidelijke verliezen de handel uitgegaan. Met name de speech van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, die sprak over de economische risico's van de coronacrisis, drukte het sentiment. Daarnaast laaiden economische spanningen tussen China en de VS weer iets op.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 2,2 procent lager op 23.247,97 punten. De brede S&P 500 zakte 1,8 procent, tot 2.820,00 punten, en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,6 procent in tot 8.863,17 punten.

Volgens Powell kan de coronacrisis blijvende schade toebrengen aan Amerikaanse huishoudens en bedrijven als beleidsmakers bij overheden niet snel hun koers wijzigen. Extra fiscale steun kan volgens hem kostbaar zijn. "Maar het is de moeite waard als het helpt om de economische schade op lange termijn te voorkomen, waardoor de economie sterker kan gaan herstellen", zei hij. Hij benadrukte dat de Fed weg wil blijven van negatieve rentetarieven.

Wereldwijd meer dan 4,3 miljoen besmettingen en bijna 300.000 doden

Wereldwijd zijn over 188 landen en territoria 4.315.679 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, terwijl er 294.879 aan zijn bezweken. Er genazen meer dan 1,5 miljoen patiënten, zo blijkt uit de interactieve kaart van de vermaarde Johns Hopkins Universiteit.

De Verenigde Staten blijven afgetekend het zwaarst getroffen, maar kennen ook het meeste aantal genezingen. In de VS zijn 1.381.696 mensen geïnfecteerd geraakt. Daarna komen op verre afstand Rusland met 242.271 besmettingen, het Verenigd Koninkrijk met 230.984, Spanje met 228.030, en Italië met 222.104 infecties. België is vijftiende met 53.981 besmettingen.

Het virus heeft volgens het dashboard van de Johns Hopkins Universiteit in de VS al aan 83.356 mensen het leven gekost. Er zijn 33.263 dodelijke slachtoffers in het Verenigd Koninkrijk, 31.106 in Italië, 27.077 in Frankrijk en 26.920 in Spanje. In deze lijst staat België zevende met 8.843 sterfgevallen.

Meer dan 27.000 doden door het coronavirus in Frankrijk

In Frankrijk zijn op 24 uur tijd 83 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden, zodat COVID-19 in totaal al meer dan 27.000 sterfgevallen heeft veroorzaakt, zo heeft de nationale gezondheidsdienst (DGS) woensdag bekendgemaakt.

Sinds 1 maart zijn in Frankrijk 27.074 mensen aan COVID-19 bezweken. Dinsdag waren nog 348 bijkomende sterfgevallen gemeld.

Voorzitter expertengroep Erika Vlieghe: "Nu inzetten op resultaten contactopspoorders"

Professor Erika Vlieghe wil in de komende weken en maanden vooral aandacht hebben voor de resultaten van de contactopspoorders. Dat zijn de mensen die personen opbellen die besmet zijn met het coronavirus of mensen die in aanraking gekomen zijn met besmette personen. 

"We volgen al wekenlang de nieuwe ziekenhuisopnames, maar dat is een late barometer, want die zegt iets over de afgelopen twee weken. Nu willen we de resultaten toevoegen van de contactopspoorders en zo de nieuwe besmettingen gaan opvolgen."

Bekijk het interview met Erika Vlieghe in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Toerisme Vlaanderen: "Mensen moeten zich voorbereiden op een vakantie in eigen land"

De CEO van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde heeft in "Terzake" gewaarschuwd voor een moeilijke zomer voor mensen die op reis willen gaan. "Ik ben voorstander van reizen in Europa als dat veilig kan gebeuren, maar ik denk niet dat dat in heel Europa zal kunnen", aldus De Wilde.

Misschien kunnen er wel akkoorden met de ons omliggende landen gesloten worden over reizen in bijvoorbeeld de Benelux. "Ik denk dat landen die een grens delen, bijvoorbeeld Nederland en België, en waar het reproductiegetal van het coronavirus gelijkaardig is, dat die onderling tot afspraken kunnen komen. Dat kunnen de landen onderling regelen, daar heeft de Europese Commissie niets over te zeggen."

Maar de boodschap van Toerisme Vlaanderen is dat de mensen zich moeten voorbereiden op een vakantie in eigen land. "Onze minister Zuhal Demir heeft daar nu een schema voor opgemaakt. Een belangrijk onderdeel daarvan is een bezoekersmanagementsplan. Dat wil zeggen dat we er moeten voor zorgen dat er een spreiding van de vakanties moet zijn in tijd en ruimte. September en oktober zijn ook nog mooie maanden. Als je kan, ga dan in september of oktober op reis. "

Peter De Wilde pleit voor staatssteun voor de toerismesector en hij vindt het een gemiste kans dat de Europese Commissie het systeem van de tegoedbonnen (vouchers ter waarde van de geboekte reis die geannuleerd is) niet steunt. "Het gaat om 10.000 jobs in de toerismesector. Als de sector lam ligt, kunnen de mensen volgend jaar geen reis meer boeken."

Bekijk het gesprek met Peter De Wilde uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Minister De Block: "Nog sneller nieuwe besmettingen opsporen"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil dat de huisartsen de komende weken zo snel mogelijk nieuwe coronabesmettingen melden. Op die manier moet snel blijken of het aantal besmettingen weer toeneemt. Want daarvan zal afhangen of we de coronamaatregelen verder kunnen versoepelen of dat we ze integendeel weer moeten verstrengen, zei minister De Block in Terzake:

Videospeler inladen...

Canada stuurt twee reuzenpanda's terug naar China bij gebrek aan bamboe

De zoo van de Canadese stad Calgary zal twee reuzenpanda's terugsturen naar China omdat hij door de coronacrisis niet voldoende verse bamboe kan voorzien om hen eten te geven. Dat meldt de dierentuin in een mededeling.

"Het was een ongelooflijk moeilijke beslissing, maar de gezondheid en het welzijn van de dieren die we liefhebben en beschermen, heeft altijd de hoogste prioriteit", stelt directeur Clément Lanthier.

Volgens de zoo bestaat 99 procent van het voedsel van de reuzenpanda's uit bamboe. Een volwassen dier eet dagelijks ongeveer veertig kilogram. Door de coronapandemie zijn er minder vluchten tussen China en Canada en is er vertraging bij de leveranciers van bamboe.

Meest gelezen