OVERZICHT. Dit zijn de nieuwste beslissingen van de Veiligheidsraad

Mits het volgen van strikte maatregelen mogen we vanaf maandag 18 mei opnieuw naar de kapper, de schoonheidsspecialist, de markt, museum of dierentuin. Sporttrainingen mogen hervatten en scholen gaan deels terug open.

Yves Lambrix

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad gisteren beslist. Na fase 1A (bedrijven hervatten het werk op 4 mei) en fase 1B (winkels open vanaf 11 mei) gaat maandag fase 3 van het corona-afbouwplan van start.

“We hebben opnieuw kunnen proeven van een paar fundamentele vrijheden. Ik weet dat er mensen zijn die de smaak goed te pakken hebben. En er zijn mensen die zich zorgen maken over een tweede golf. Dat scenario kunnen we niet uitsluiten. Daarom blijven we de situatie dag na dag opvolgen. Vragen om contacten te beperken, afstand te bewaren, en maatregelen te blijven toepassen zijn essentieel, overal en altijd”, startte premier Sophie Wilmés de persconferentie. Wat verandert er vanaf maandag?

1. Contactberoepen

Contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten mogen maandag heropstarten, weliswaar onder voorwaarden: ze werken enkel op afspraak, het personeel moet met een mondmasker werken, en de veilige afstand van anderhalve meter tussen klanten moeten gerespecteerd worden.

LEES MEER. Kappers en schoonheidsspecialisten mogen heropenen op afspraak en met mondmaskers

LEES OOK. Kappers en schoonheidssalons klaar voor stormloop: “Al twee maanden volzet”

2. Scholen

De belangrijkste maatregel van fase twee is de gedeeltelijke heropening van de scholen. In de kleuterschool blijven de lessen tot minstens eind mei geschorst, in de basis- en middelbare scholen worden maximaal drie leerjaren per school heropgestart. De prioriteit gaat naar de afstudeerjaren, en de eerste en tweede leerjaren, en dat enkele dagen per week. Alle personeelsleden en leerlingen ouder dan 12 jaar moeten de hele dag een mondmasker dragen. Per klaslokaal mogen maximaal 14 leerlingen aanwezig zijn als er minimum vier vierkante meter per kind gegarandeerd is.

“Sommige ouders zijn ongerust’, zegt premier Wilmès. “We willen hen geruststellen: deze beslissing is genomen met advies en na groen licht van de professionels uit de gezondheidssector en de onderwijswereld. In de meerderheid van de EU-landen gaan kinderen terug naar school. Leraren en directies doen er alles aan om veiligheidsvoorschriften te volgen. Als u vragen heeft, leg die dan aan hen voor. Ze verdienen ons vertrouwen. Ik wil hen alvast bedanken voor al het werk dat ze al gedaan hebben.”

LEES OOK. Kunnen kleuterscholen opnieuw open?

3. Musea en bibs

Vanaf maandag mogen musea en interculturele gebouwen weer openen, mits ze tickets online of telefonisch verkopen, maatregelen nemen om massa’s bezoekers te vermijden, en hun cafetaria’s/restaurants gesloten houden. Bibliotheken blijven open onder dezelfde voorwaarden.

“De afbouw van de inperkingsmaatregelen in de culturele sector is complexer: cultuur is iets wat je deelt, het brengt mensen samen, het kalmeert. Cultuur speelt een essentiële rol in de samenleving en onze economie”, zegt Wilmès. “De exit-experten in de GEES zullen de verdere exit-strategie in deze sector bekijken. Voor het einde van de week verwacht ik een analyseverslag.”

LEES MEER. Musea en culturele bezienswaardigheden openen opnieuw vanaf 18 mei

4. Sporttrainingen

Ook trainen in openlucht kan opnieuw, mits aanwezigheid van een coach. De groepen mogen niet groter zijn dan 20 personen en moeten ook alle maatregelen treffen om de veiligheid van de sporters te garanderen. Cafetaria’s van sportclubs moeten gesloten blijven. Over de bekerfinale voetbal of de Ronde van Vlaanderen werd met geen woord gerept.

LEES MEER. Opnieuw trainingen in openlucht tot 20 personen, in het bijzijn van een coach

5. Tweedeverblijvers en bezoeken over de grens

De kustburgemeesters lieten maandag weten dat ze een gefaseerde aanpak voor de heropstart van het kusttoerisme willen: eerst tweedeverblijvers, dan het verblijfstoerisme en in een derde fase pas de dagjestoeristen. Zij blijven op hun honger zitten, want over daguitstappen (pretparken, dagje kust of Ardennen) en tweedeverblijvers zei de Nationale Veiligheidsraad niets. Ook over het bezoekrecht naar buurlanden bleef het stil. Dat betekent dat je nog altijd je partner of kinderen in Nederland maf bezoeken, maar niet je moeder of andere familieleden.

6. Markten

Ook de markten mogen heropstarten, als ze daarvoor toelating hebben van de lokale autoriteiten. “Er mogen maximum 50 kraampjes staan en er moet een veilig circulatieplan zijn. Ook hier zijn mondmaskers verplicht voor marktkramers en personeel, voor klanten zijn ze sterk aanbevolen”, aldus de premier.

LEES MEER. Markten met een maximum van 50 kraampjes kunnen openen

7. Dierentuinen

Dierentuinen zoals de Antwerpse zoo, Planckendael of Pairi Daiza mogen hun deuren maandag heropenen. Net als musea moeten zij tickets online of telefonisch verkopen. Voorts moeten ze een circulatieplan voorzien en voorkomen dat teveel bezoekers tegelijk in hun park zijn. Hun cafetaria’s, restaurants, attracties en speelpleinen moeten gesloten blijven.

LEES MEER. Zoo Antwerpen en Planckendael maandag 18 mei open voor abonnees

LEES OOK. Zo zal een bezoek aan de dierentuin eruitzien: coronastewards en geen restaurants

8. Huwelijken en begrafenissen

Bij officiële ceremonies, zoals huwelijken en begrafenissen, mogen vanaf maandag maximum 30 personen aanwezig zijn (nu 15). “Ook hier moet de veilige afstand gerespecteerd worden. En achteraf is er geen receptie mogelijk”, zegt de premier.

9. Manifestaties

Alle culturele, toeristische, sportieve en recreatieve manifestaties blijven alvast verboden tot en met 30 juni.

10. Alles blijft tot 8 juni

“Voor de zomer is er geen terugkeer naar de normaliteit”, waarschuwt Wilmès. Nog volgens de premier moeten we geen nieuwe aankondigingen verwachten voor fase drie op 8 juni.

“Gezien de vele activiteiten en de interpersoonlijke sociale contacten zullen na fase drie nog andere fasen moeten volgen. Zo kunnen we gespreid in de tijd onze gewoontes hernemen, op een veilige manier. Zo zal het gedetailleerde plan over de geleidelijke afbouw voor cultuur en sport gecommuniceerd worden als er een akkoord is met de exit-experten in de GEES. Op dezelfde manier zullen we in detail de graduele hervatting van toeristische activiteiten en heropening van horeca behandelen.”

Premier Wilmès gaf nog mee dat de afbouwstrategie voortdurend wordt geëvalueerd en op punt gesteld. “De periode van afbouw is anders dan die van inperking: het is makkelijker om je aan de regels te houden als alles verboden is. De geleidelijke afbouw is delicater, en subtieler. De levensomstandigheden van mensen kunnen verschillen, daarom is de interpretatie soms anders.”

Wie met vragen zit, wordt aangeraden om naar www.info-coronavirus.be te surfen. “Als je ook daar geen antwoorden vindt, denk dan na over de filosofie van de lockdown. Dat is de verspreiding van virus onder controle krijgen. Dat is enkel mogelijk om de verspreiden tegen te gaan door zo weinig mogelijk mensen te zien. Gezondheid primeert. Als de gezondheidssituatie niet kan gegarandeerd worden, moeten we afremmen, verplaatsen of veranderen. Dit zijn perspectieven, geen garanties.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer