Direct naar artikelinhoud
OverzichtVoor u uitgelegd

Veiligheidsraad versoepelt maatregelen: dit verandert er voor u vanaf maandag

Vanaf maandag mogen maximum 30 mensen aanwezig zijn op uw trouwfeest.Beeld Pexels

Ons land zet vanaf maandag 18 mei een nieuwe stap uit de lockdown, zo heeft de Veiligheidsraad beslist. Heel wat maatregelen worden versoepeld, maar niet alles. Dit is wat er voor u verandert.

Huwelijken en begrafenissen

• Huwelijken en begrafenissen mochten al, maar alleen met getuigen en ouders. Vanaf 18 mei zijn huwelijken toegestaan met een beperkt aantal aanwezigen, met maximum 30 personen en die moeten afstand kunnen houden van elkaar. Ze mogen enkel de officiële of religieuze ceremonie bijwonen en geen receptie of feest achteraf. Dat geldt ook voor begrafenissen en crematies.

Sport

• Vanaf maandag mogen trainingen in open lucht hervat worden, met maximum 20 personen en mits de nodige afstandsregels. Een coach moet daarbij aanwezig zijn. Sportclubs moeten de nodige maatregelen nemen vooraleer ze opnieuw de deuren mogen openen. Cafetaria’s blijven gesloten.

Kapsalons

• Kappers mogen vanaf maandag weer de deuren openen. De kappers moeten wel een mondmasker dragen, op afspraak werken en tussen de klanten moeten de veiligheidsmaatregelen gerespecteerd worden. Ook andere contactberoepen zoals tatoeëerders en schoonheidsspecialisten mogen weer aan de slag.

Sauna’s en massagesalons blijven wel dicht, ook sekswerkers kunnen nog niet aan de slag. 

Blijf op de hoogte

Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog

Cultuur

• Musea en culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen gaan vanaf maandag opnieuw open als ze een online of telefonisch ticketsysteem opzetten en maatregelen nemen om menigtes te vermijden. Bibliotheken gaan open onder dezelfde voorwaarden.

• Voor concerten en festivals is er nog geen versoepeling: evenementen kunnen minstens tot 30 juni nog niet, massafestivals zijn verboden tot 31 juli.

• Kunstenaars krijgen makkelijker toegang tot een vervangingsinkomen en tot de tax shelter. 

Markten

• De markten mogen eveneens openen vanaf maandag, maar met een maximum aantal kramen van 50. Burgemeesters beslissen zelf of markten in hun gemeente zullen plaatsvinden. Zij kunnen eventueel weigeren op basis van een gebrek aan plaats om alles veilig te laten verlopen.  Er mag geen eten of drinken geconsumeerd worden en er moet een wandelrichting aangegeven worden. Marktkramers en personeel moeten een mondmasker dragen, voor klanten worden mondmaskers ‘sterk aanbevolen’. Het gaat ook alleen over (kleinschalige) markten in open lucht en dus niet over overdekte markten.

• Rommelmarkten mogen niet, want dat zijn ‘evenementen’, en indoor markten blijven ook een poosje uit den boze.

Dierenparken

• Ook dierentuinen en -parken mogen opnieuw openen, enkel via online of telefonische reservatie. Cafetaria’s en restaurants blijven gesloten.

Horeca

• Van terrasjesweer zult u nog even vanuit uw kot moeten genieten: cafés en cafetarias gaan niet voor 8 juni open, hetzelfde geldt voor restaurants.

Onderwijs

• Scholieren van het 1ste, 2de en 6de studiejaar mogen vanaf maandag naar school, en ook in het middelbaar onderwijs is er groen licht, namelijk voor de laatstejaars. 

• Kleuters kunnen mogelijk begin juni weer naar school gaan, maar zeker is dat nog niet. En voor veel andere studenten komt er dit schooljaar helemaal geen terugkeermoment meer, zo blijkt uit de communicatie van steeds meer scholen.

Reizen

• Meerdaagse trips zitten er voorlopig nog niet in, ook niet als je in eigen land blijft. Dat is zeker nog tot 8 juni niet mogelijk, ook niet voor wie pakweg een tweede verblijf aan de kust heeft.

• Voor buitenlandse reizen is de situatie ingewikkelder, want dan spelen uiteraard ook de regels in andere landen een rol, én wat er op Europees vlak beslist wordt. En dat is voorlopig koffiedik kijken.