Met begeleiding mogen groepen tot 20 personen opnieuw buiten sporten © Peter Malaise

Opnieuw trainingen in openlucht tot 20 personen, in het bijzijn van een coach

Vanaf maandag mogen trainingen of sportlessen in regulier clubverband in de buitenlucht opnieuw doorgaan, dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Er zijn wel twee belangrijke restricties: de groepen moeten begeleid worden door een coach en mogen de grens van 20 personen niet overschrijden.

Joost Marynissen

De Nationale Veiligheidsraad zat woensdagochtend samen om de nieuwe fase van de exitstrategie te bespreken. Wat de sport betreft mogen de trainingen in clubverband vanaf maandag 18 mei opnieuw doorgaan in de buitenlucht.

Alle regels met betrekking tot hygiëne en social distancing blijven geldig en de groepen mogen ook niet meer dan 20 personen bevatten. De trainingen moeten bovendien doorgaan onder toezicht van een coach. De kantines van de sportclubs blijven hoe dan ook gesloten.

Op de vorige Veiligheidsraad viel al de beslissing om sportwedstrijden minstens tot 31 juli te verbieden, terwijl tot 31 augustus massa-evenementen niet zijn toegelaten in ons land. Wat de indoorsporten, de sportkampen en het vervolg van de sportcompetities betreft, liet Wilmès weten dat er meer info zal volgen zodra er een akkoord is met de GEES, de groep van experts die de exitstrategie uitwerkt. “Er komt wellicht geen terugkeer naar de normaliteit deze zomer”, besloot Wilmès.

© Photo News

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA), die vorige week samen met de andere Gemeenschappen een heropstartplan voor de sportsector uitwerkte, hoopt dat de stapsgewijze versoepelingen zich op sportgebied de komende weken kunnen verderzetten.

“Ik heb begrepen dat er binnen de Veiligheidsraad een grote appreciatie was voor het heropstartplan”, klinkt het. “Ik ga er ook nog altijd van uit dat ons heropstartplan voor de sport uitgevoerd zal worden. Alleen wil men nu nog een slag om de arm houden, omdat men nog niet weet hoe de verspreiding van het virus zal evolueren. Daarom wordt voorlopig alleen de eerste fase van ons heropstartplan voor de sport afgekondigd. Samen met de sportsector hou ik vast aan ons plan en hoop ik dat de Veiligheidsraad bij volgende vergaderingen ook de volgende fases kan bevestigen.”

KBVB

De Belgische voetbalbond stuurde woensdag een officiële communicatie uit naar aanleiding van de beslissingen van de Veiligheidsraad.

“Enkel trainingen in buitenlucht zijn toegestaan. Trainen mag enkel in groepen van maximum 20 personen, met respect voor de afstandsregels (min. 1,5 meter afstand tussen de deelnemers). Trainingen organiseren mag enkel op de club en in aanwezigheid van een trainer”, klinkt het.

- Geen wedstrijden, ook niet binnen het eigen team (afstandsregels)

- Geen toeschouwers

- Geen kantines

- Geen kleedkamers

“Voetbalclubs mogen alleen terug starten indien zij aan alle veiligheidsmaatregelen kunnen voldoen. Wij zullen onze clubs het nodige advies verlenen in wat wel en wat niet kan op trainingen, in het bijzonder voor de jeugdcategorieën U6 t.e.m. U12.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer