Direct naar artikelinhoud
Ex-Proximus-CEOUpdate

Voor 6.000 euro winst? Leroy officieel verdacht van handel met voorkennis

Dominique Leroy.Beeld Eric de Mildt

Dominique Leroy, de voormalige baas van Proximus, wordt officieel verdacht van handel met voorkennis. Het Brusselse parket moet nu beslissen of het Leroy vervolgt.

Leroy kondigde begin september 2019 haar vertrek aan bij Proximus. Ze verruilde het Belgische telecombedrijf voor de Nederlandse sectorgenoot KPN. Even later raakte bekend dat ze een maand eerder een pakket Proximus-aandelen had verkocht van ruim 285.000 euro. Beurswaakhond FSMA startte een onderzoek naar de transactie. Er werd een gerechtelijk onderzoek geopend. Waardoor KPN haar niet benoemde.

Huiszoekingen

In het onderzoek vonden in september huiszoekingen plaats, in het bureau en de privéwoning van Leroy. “De onderzoeksrechter heeft zijn onderzoek afgesloten en heeft mevrouw Leroy in verdenking gesteld”, zegt haar advocaat Jean-Pierre Buyle. “Een belangrijke fase in de procedure, na acht maanden onderzoek. Dit laat Leroy toe kennis te nemen van het dossier en alle twijfels van justitie weg te nemen.”

Volgens Buyle blijft Leroy erbij dat ze geen handel met voorkennis heeft gepleegd. “Op het moment van de verkoop was ze nog niet aan het onderhandelen met KPN maar was ze in discussie met Proximus over de verlenging van haar contract”, zegt Buyle. “De beslissing om de aandelen te verkopen was al veel eerder genomen en het akkoord met KPN is er pas een maand na de verkoop gekomen. Mijn cliënte wijst op haar respect voor ethiek en waarden en heeft alle vertrouwen in een positieve afloop van deze juridische procedure.”

Wist Leroy op 25 juli 2019 al dat ze naar KPN zou gaan? Dat is de hamvraag in het onderzoek. Die dag gaf Leroy opdracht om haar Proximus-aandelen per 1 augustus te verkopen. Op 6 augustus meldde ze de verkoop bij de beursautoriteiten en op 5 september werd haar benoeming bij KPN bekend. Na de bekendmaking van haar vertrek daalde de koers van Proximus met 2 procent. Dat leverde Leroy een winst van goed 6.000 euro op. Ter vergelijking: als nieuwe KPN-baas zou ze tot 3 miljoen euro per jaar verdienen.

Als bewezen kan worden dat Leroy bewust handelde met voorkennis, hangt haar een celstraf van maximaal vier jaar en een geldboete tot 80.000 euro boven het hoofd. Opvallend: Leroy ontkent vandaag dat ze eind juli al onderhandelde met KPN, hoewel ze in september wel vertelde dat er toen “gesprekken” waren met de Nederlanders.

Vervangers

KPN benoemde in oktober 2019 een vervanger voor Leroy. Het Nederlandse bedrijf stelde Joost Farwerck aan als topman en voorzitter van de raad van bestuur. Bij Proximus zwaait de Fransman Guillaume Boutin sinds november vorig jaar de plak. Het telecombedrijf wil niet reageren. Volgens Proximus is het een privézaak.

Leroy werkt nu al enkele maanden als ‘senior advisor’ voor het Brussels bureau van de Amerikaanse consultant Bain & Company. Sinds kort adviseert ze ook het durffonds Ergon.