Direct naar artikelinhoud
Heropeningscholen

Niet alle ouders willen kind terug naar school sturen: ‘Schrik? Noem het gezonde bezorgdheid’

Niet alle ouders willen kind terug naar school sturen: ‘Schrik? Noem het gezonde bezorgdheid’
Beeld Bob Van Mol

Na dik anderhalve maand thuis zijn openen de schoolpoorten gedeeltelijk weer, al staat niet iedereen te springen om terug te keren. De angst voor het virus slaat toe, zo blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK).

“Schrik? Noem het gezonde bezorgdheid. Eigenlijk is er nog maar weinig geweten over het coronavirus, ook voor kinderen.” Elke Sancello (39) is er niet helemaal gerust op om haar 7-jarige dochter Mila vrijdag terug naar school te laten gaan. Had het enkel van haar afgehangen, dan ging ze niet. “Maar ik moet dat overeenkomen met mijn ex-partner en hij zou haar wel naar school willen laten gaan.”

“Waarom ik bezorgd ben? Het lijkt mij weinig zinvol om, net nu de kinderen gewend zijn aan het thuisonderwijs, weer eens alles om te gooien voor anderhalve maand. Bovendien heeft de school al gecommuniceerd dat ze tijdens de vier lesdagen enkel in de voormiddag les zullen geven en dan enkel om de leerstof van de voorbije maand te herhalen.”

Meer bubbels

Al is er daarnaast toch ook wel een stukje angst dat meespeelt, zegt Sancello. “We worden genoodzaakt om onze bubbel zo klein mogelijk te houden, maar voor de kinderen mogen we wel meer bubbels creëren? Soms lijkt het mij eerder een prestigeproject te zijn van het beleid. Hoe verklaar je dat anders? Eerst mochten er slechts tien kinderen in een klas, dan veertien en nu zouden kleuters plots met twintig naar de opvang mogen? Je voelt aan alles dat het vooral maatregelen zijn die de scholen moeten helpen het doenbaar te houden.”

Sancello is lang niet de enige ouder die met vragen zit voor komende vrijdag. Verschillende directeurs geven aan dat ze de voorbije weken al telefoon kregen van ouders met schrik voor wat komt morgen. Daar een cijfer op kleven, is onbegonnen werk. “Het hangt ook gewoon sterk af van school tot school en zelfs klas tot klas”, zegt Diter Den Baes, algemeen directeur van de scholengroep Mandel & Leie van het Gemeenschapsonderwijs (GO!).

Aparte vakken op de grond moeten de social distancing vergemakkelijken. Vanaf vrijdag gaan sommige leerlingen terug naar school.Beeld Photo News

“Vaak gaat het om de groep ouders van kinderen die het meest bedreigd zijn in hun leren of kinderen van anderstalige ouders”, zegt Raf Woumans, coördinerend directeur basisscholen voor de scholengemeenschap Wilrijk van het Katholiek Onderwijs. “Het zijn mensen die algemene boodschappen het minst makkelijk oppikken en niet helemaal geïnformeerd geraken. Een van onze grootste bezigheden is hen contacteren en proberen te overtuigen hun kinderen toch naar school te laten gaan.”

Al kan dat een vertekening zijn, zo geeft ook Woumans aan. “Er zullen ongetwijfeld ook andere ouders met schrik zitten, maar dat detecteren we minder makkelijk. Omdat dit zorggevallen zijn, contacteren we de eerste groep ouders zelf. We hebben niet de tijd, noch middelen om iedereen op te bellen. Als er dus andere ouders zijn die met zorgen zitten, zal dat pas blijken als zij ons contacteren.”

Leerlingen

Niet alleen ouders leven met angst, ook leerlingen maken zich zorgen. Uit een onlinebevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) bij 1.626 leerlingen blijkt dat een derde zich onveilig voelt bij de heropening en afstandsonderwijs verkiest uit vrees voor besmetting. De helft van de bevraagde leerlingen wil graag terug naar school. Al zijn er ook heel wat die net niet naar school terug willen. Ongeveer een derde van de leerlingen voelt zich veilig en ongeveer een derde onveilig. Gevraagd naar die angst gaven leerlingen aan bang zijn om besmet te worden; ze verkiezen afstandsonderwijs.

Rania Fahi (16), zelf lid van de VSK, is een van de leerlingen die er zich ongemakkelijk bij voelt. “Ik zit in het vijfde middelbaar en moet vrijdag nog niet terug”, zegt ze. “Al heeft de school wel laten verstaan dat ik voor de eindtoetsen terug op school verwacht word.” Maar dat ziet ze niet zitten. “Niet echt, neen”, zegt Fahi. “Ik heb zelf niet veel schrik om ziek te worden. Ik maak me vooral zorgen dat ik het virus zou doorgeven. Al is het dubbel: want ik wil ook terug naar school omdat ik het gevoel heb daar de leerstof beter te begrijpen dan via thuisonderwijs.”

Wat kan je daaraan doen, als school? “Empathisch reageren en er begrip voor proberen op te brengen”, zegt Den Baes. “Schrik kan je niet rationaliseren natuurlijk, het blijft een gevoel. We proberen ouders zoveel mogelijk te ondersteunen. Maar we gaan geen leerlingen dwingen naar school te komen.”

Risicopatiënt

Bovendien is het ook niet altijd makkelijk om in te schatten waarom een ouder of leerling met angst zit. Soms is dat gewoon omwille van een gegronde reden, omdat er thuis een risicopatiënt rondloopt. “Ik sukkel zelf met mijn gezondheid”, zegt Barbara Du Charme (52). “Ik heb een zwak immuunsysteem en herstel van een recente operatie. Een herstel dat bovendien minder goed verloopt dan verhoopt.” Dus twijfelt Du Charme of ze haar dochter, die in het zesde leerjaar zit, straks naar school laat gaan.

De algemene verwachting is dat vrijdag niet iedereen op het appel zal verschijnen. Hoe groot het aandeel thuisblijvers zal zijn, blijft nog koffiedik kijken. “Al denk ik dat de verhouding uit de enquête van de VSK weleens zou kunnen doorgezet worden”, zegt Woumans. “Een derde van de leerlingen zal thuisblijven.”