Direct naar artikelinhoud
ExitstrategieAntistoffen

Bedrijven bieden personeel coronatests aan: ‘Een vals gevoel van veiligheid’

Bedrijven bieden personeel coronatests aan: ‘Een vals gevoel van veiligheid’
Beeld Getty Images

Bedrijven zien blijkbaar heil in het aanbieden van antistoffentest aan hun personeel. Deze tests zijn omstreden en kunnen een vals gevoel van veiligheid geven. ‘Dit is gevaarlijk. Je kan perfect antistoffen hebben en toch besmettelijk zijn.’

De test moet vooral mentale rust bieden aan het personeel, klinkt het bij sociaal secretariaat Group S. Sinds 5 mei konden de 750 personeelsleden zich vrijwillig inschrijven voor een serologische test, een bloedtest waarmee bepaald wordt of iemand antistoffen heeft tegen corona. “We willen met de test onze collega’s en hun families geruststellen. Velen vragen zich af of zij al besmet zijn geweest met het virus. De test die we laten uitvoeren, geeft hen die informatie”, zegt Philippe Niemegeers, preventieadviseur bij Group S.

De coronatest is een extraatje dat het bedrijf als werkgever aanbiedt, bovenop alle andere preventiemaatregelen zoals het gebruik van plexiwanden, mondmaskers, handgels en pictogrammen om de social distancing-maatregelen te benadrukken. De resultaten van de test krijgt de werknemer thuis opgestuurd. 

Discussie over nut

Niemegeers kwam naar eigen zeggen zelf met het idee. “Ik ben bioloog van opleiding en ken nogal wat mensen binnen de geneeskundige wereld. Een bevriende geneesheer liet me weten dat hij testen ter beschikking had, mocht ons bedrijf interesse hebben om ze aan te kopen. En dat hadden we.”

En ja, Philippe Niemegeers weet dat er discussie is over het nut van serologische testen. “Wat ik begrijp, is er dat twee scholen zijn. We hebben het personeel uitgelegd dat je zelfs met antistoffen nog altijd opnieuw ziek kan worden. Maar dan ben je wel niet meer besmettelijk.”

Klopt niet, benadrukt sportarts Servaas Bingé. Samen met techondernemer Jelle Van De Velde heeft hij een digitaal platform op poten gezet om bedrijven inzicht te geven in de groepsimmuniteit van hun werknemers. Ze werken ook samen met het UZ Leuven en de Taskforce Testcapaciteit van minister Philippe De Backer (Open Vld).

Antistoffen

Er is veel interesse vanuit bedrijven, bevestigt dokter Bingé, maar het platform is nog niet actief omdat er nog te veel onduidelijkheid is over de testen en het interpreteren van de testresultaten. “Zo’n serologische test kan enkel zeggen of je antistoffen hebt of niet”, zegt dokter Bingé. “Het hebben van antistoffen geeft enkel aan dat het virus bij jou gepasseerd is, maar wil nog niet zeggen dat je immuun bent. Daar bestaat nog lang geen zekerheid over.”

Ook over al dan niet besmettelijk zijn met antistoffen in je lichaam, is nog veel niet duidelijk. Bingé. “Besmettelijkheid heeft te maken met dragerschap. Je kan perfect positief testen op antistoffen en toch virus in je neus hebben. En zo weer anderen besmetten.”

Al begrijpt hij heel goed dat bedrijven hun toevlucht willen zoeken tot serologische testen. Iedereen wil namelijk zo snel mogelijk terug naar normaal. Bingé: “Maar het probleem is dat je mensen het gevoel kan geven dat ze de maatregelen aan hun laars mogen lappen, omdat ze toch antistoffen hebben. Dan wordt het gevaarlijk.”

Bij Group S kunnen personeelsleden zich laten testen op antistoffen tegen het coronavirus.Beeld BELGAONTHESPOT

Uitsluitsel

Volgens professor Katrien Lagrou, hoofd van het lab voor klinische microbiologie aan het UZ Leuven, hebben testen op antilichamen maar een uiterst beperkt nut op individuele schaal.  Wel voor populatiestudies, zoals aan de UAntwerpen gebeurt, of bij gehospitaliseerde personen. “Een deel van de zieken test negatief op de wissertest. Bij hen kan een antistoffentest wel uitsluitsel brengen”, zegt ze.

Aan de tests zelf zal het niet liggen, want er zijn heel wat goeie op de markt. Zo gaf het labo van professor Lagrou recent nog een validering aan een nieuwe test van Abbott, een die volautomatisch loopt in een lab. En dat er een groot ‘ik wil het weten’-gevoel is bij heel wat mensen, begrijpt ze. “En dan hoor je zeggen: ‘het is toch fijn om weten’. Maar nadien komen onvermijdelijk toch vragen. Wat betekent dat nu? En daar weten we de antwoorden nog niet op. Dat bedrijven zulke tests doen, is dus helemaal geen goed idee.”

Uitsluitsel
Beeld AFP