Direct naar artikelinhoud
Garages

Garages rekenen 5 tot 15 euro ‘coronatoeslag’ aan: mag dat?

Klanten staan aan te schuiven bij een garage in Brussel. Volgens Test Aankoop rekenen veel garages 'coronatoeslag' aan.Beeld REUTERS

Veel handelaars moeten maatregelen nemen om hun klanten en personeel te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Dat zorgt voor extra kosten, en rekenen ze door aan hun klanten. ‘Vooral garagisten zouden hun tarieven al hebben verhoogd met een coronatoeslag’, meldt Test Aankoop. Ze zouden 5 tot 15 euro extra aanrekenen. Mag dat zomaar?

en

Zo’n 10.000 bedrijven in de autosector mogen sinds begin deze week weer klanten ontvangen. De voorwaarde is uiteraard dat ze de veiligheidsvoorschriften inzake Covid-19 naleven. Denk aan social distancing, maar ook aan het ontsmetten van de ruimte, telkens er een nieuwe klant passeert. Ze moeten dus het stuur ontsmetten, de versnellingspook, de knopjes op het dashboard en de deurhendels.

De kosten die ze daarvoor aanrekenen, variëren volgens Autonieuws van 5 euro tot 15 euro en zelfs meer. Volgens de website willen ook bandencentrales en koetswerkbedrijven hun kosten vergoed zien, waardoor de factuur voor auto-eigenaars snel met tientallen euro’s zal oplopen.

Mogen zij zomaar hun prijzen verhogen? “Ja”, klinkt het bij Test Aankoop. “Een handelaar of dienstverlener bepaalt zelf zijn prijzen. 

Kappers en schoonheidssalons

Ook andere handelaars zullen supplementen aanrekenen, zoals kappers en schoonheidsinstituten. Zij mogen op 18 mei weer opengaan. Handelaars die een toeslag aanrekenen, moeten dat wel aangeven voordat je aan de kassa staat.”

Ook De Post rekent sinds begin april extra kosten aan door het coronavirus. Verzenders betalen er 0,25 euro toeslag per pakketje.