Illustratie. © Photo News

Obers met mondmaskers, niet aan de toog hangen: zo wil de horeca heropstarten

Tegen de volgende Veiligheidsraad wil de horecasector een plan klaar hebben voor de heropstart van cafés en restaurants. De volgende fase van de versoepeling van de maatregelen is ten vroegste voor 8 juni. Het is nog niet zeker of horeca dan zal mogen heropstarten, maar het is alleszins wel waarvoor Horeca Vlaanderen pleit. “We willen vooral duidelijkheid en wat perspectief”, zegt Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen.

Blg

Voor dat plan overleggen de werkgevers in de horecasector met de vakbonden en met vertegenwoordigers van de leveranciers. Er wordt ook teruggekoppeld naar de GEES, de werkgroep die belast is met de exitstrategie. Bedoeling is zo tot een “gedragen geheel” te komen, legt De Caluwé uit. Dat geheel zal ook een gids omvatten voor de sector die de nodige richtlijnen bevat voor personeel, klant en leverancier. “Op die manier weet iedereen wat er van hem of haar verwacht wordt”, meent De Caluwé.

LEES OOK. Experts bezorgd over stijgende besmettingsgraad: “Het stemt tot nadenken, met de versoepelingen die er bijkomen” (+)

“Het spreekt voor zich dat het niet zal zijn zoals voorheen, zolang er geen vaccin is”, zegt De Caluwé. “De bediening zal met mondmaskers gebeuren, er zal handgel voorradig zijn, klanten zullen met bancontact of contactloos moeten betalen en staand consumeren zal voorlopig niet kunnen. Daarnaast zal er zo veel mogelijk gereserveerd moeten worden, al is dat natuurlijk niet altijd mogelijk. We vragen vooral burgerzin. “

Is dit alles niet valse hoop geven aan de horeca-ondernemers, want het is nog lang niet duidelijk of de horeca op 8 juni weer zal kunnen openen. “We pleiten voor een heropening, maar zijn ons ervan bewust dat dat ook zal afhangen van hoe het virus evolueert”, klinkt het. “Maar we zien wel dat er ook in andere landen al een datum naar voor wordt geschoven. Sowieso zullen we, als we weer van een koffie willen genieten, ons strikt aan de regels moeten houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer