Direct naar artikelinhoud
Vaccin

Epidemioloog Yves Van Laethem: ‘Er zal niet genoeg vaccin zijn voor iedereen’

Yves Van LaethemBeeld Reporters / QUINET

Voorlopig is er nog geen vaccin tegen het coronavirus, maar dat weerhoudt de overheid er niet van om zich al voor te bereiden op het moment waarop dat wel zo zal zijn. ‘Wat zeker is, is dat er niet genoeg vaccin zal zijn voor iedereen’, waarschuwt epidemioloog Yves Van Laethem. 

De overheid werkt aan een lijst met groepen van mensen die prioriteit zullen krijgen, zo vertelt de voorzitter van de afdeling ‘vaccinatie’ van de Hoge Gezondheidsraad vandaag in kranten van Sudpresse. De raad zou daarbij al een eind gevorderd zijn. Er werden al drie categorieën vastgesteld die straks voorrang zullen krijgen voor een inenting met het corona-vaccin.

Het gaat in de eerste plaats om 65-plussers, omdat 90 procent van de mensen die sterven of op intensieve zorgen terechtkomen, ouder zijn dan 65 jaar. Ook mensen met hoge bloeddruk (hypertensie) en diabetes krijgen voorrang, omdat de meerderheid van slachtoffers jonger dan 65 in deze categorie valt. En uiteraard zal het onmisbare medisch personeel sneller toegang krijgen tot een toekomstig corona-vaccin.