Leerlingen kunnen straks gratis naar de zomerschool

Themabeeld. © AP

Scholen of andere initiatiefnemers die in juli en augustus een zomerschool organiseren krijgen daar van de Vlaamse regering een vergoeding van 25 euro per dag per leerling voor. Voor de deelnemers worden de zomerscholen op die manier gratis.

Door het coronavirus heeft de schoolgaande jeugd in Vlaanderen de afgelopen weken heel wat lestijd moeten missen. Om een eventuele leerachterstand weg te werken, kunnen leerlingen komende zomer in juli of augustus bijgespijkerd worden tijdens een zomerschool, een leertraject op maat gecombineerd aan amusement en ontspanning.

De Vlaamse regering lanceert nu een open oproep naar scholen, lokale bestuurders en andere initiatiefnemers om zomerscholen te organiseren. Dat kan namelijk enkel op vrijwillige basis, en wordt dus niet van bovenaf opgelegd. Hetzelfde geldt voor de leerlingen: de klassenraad kan het advies geven om deel te nemen, maar uiteindelijk ligt de keuze wel bij de jongere zelf.

Om de deelname toch te stimuleren worden de zomerscholen gratis voor de deelnemers, kondigt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan. Scholen en andere initiatiefnemers zullen een vergoeding van 25 euro per dag per leerling krijgen, waarmee ze de lesgever en werkingsmiddelen kunnen betalen. Volgens Weyts zijn er genoeg middelen voorzien om tot duizenden zomerscholen verspreid over heel Vlaanderen in te richten.

Combinatie met ontspanning

In eerste instantie zijn het de scholen en gemeentebesturen die instaan voor de organisatie, maar ze kunnen samenwerken met lokale partners zoals de jeugdwerking, reeds bestaande zomerscholen of organisaties die actief zijn in leerondersteuning. ‘Ik hoop dat veel lokale besturen, scholen en andere organisaties zullen ingaan op onze open oproep, al besef ik zeker dat de scholen op dit moment ook met veel andere dingen bezig zijn’, aldus Weyts.

‘We moeten maximaal verhinderen dat sommige leerlingen in september met een achterstand beginnen aan het nieuwe schooljaar. Laat ons die proberen weg te werken in de vakantie, in combinatie met veel ontspanning, sport en spel.’

In zomerscholen komen leerlingen terecht in een klein groepje van een tiental leeftijdsgenoten. De leerstof is waar mogelijk beperkt tot twee leergebieden waar de leerlingen in kwestie het meest bijspijkering nodig hebben en de lestijd blijft beperkt tot ongeveer de helft van de dag. De rest gaat naar sport, spel en cultuur. Het is de eerste keer dat zomerscholen op dergelijke schaal georganiseerd zullen worden in Vlaanderen, zegt Weyts. Maar op basis van de fundamenten die nu gelegd worden kan er in de toekomst een structureler aanbod volgen, klinkt het.

Gelijke kansen

Volgens Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) zijn de zomerscholen ‘ideaal om de leerachterstand zoveel mogelijk weg te werken en ervoor te zorgen dat iedereen met gelijke kansen aan het nieuwe schooljaar kan beginnen’. ‘Onderwijs blijft de belangrijkste hefboom om iedereen de kans te geven om zichzelf te ontwikkelen en zelfredzaam te zijn in onze samenleving.’

Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi, die eerder al pleitte voor de organisatie van zomerscholen, reageert tevreden op het initiatief. Volgens de Open VLD-politica kunnen de zomerscholen niet alleen helpen om de opgelopen leerachterstand weg te werken, maar kunnen ze ook zinvol zijn om het ‘psychosociaal welzijn’ van jongeren te verbeteren.

El Kaouakibi dringt wel aan op een goede organisatie. ‘Nu is het een kwestie om alle partners snel aan tafel te krijgen: de organisaties die hier al ervaring mee hebben, de lokale besturen én de onderwijspartners. De expertise is er, laat ons dit snel uitwerken, om de kansencrisis die corona ook is écht te kunnen aanpakken.’

Vanaf vrijdag mogen duizenden leerlingen na bijna twee maanden terug naar school. Ook in basis-school Den Heuvel in Kalmthout maken ze zich klaar om helemaal coronaproof terug les te geven aan de kinderen uit het eerste, tweede en zesde leerjaar.

In Denemarken zijn de scholen al een maand open (en dat loopt prima)

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

In Denemarken gaan de jongste leerlingen al bijna een maand weer naar school. De directies moesten hun werking in een paar dagen tijd in elkaar boksen: grote of veel meer klaslokalen, extra onderwijzers ...? Hun voornaamste opzet: geen bange kinderen kweken.