KBC-baas: ‘Overheid moet horeca langere kredietwaarborgen gunnen’

KBC-topman Johan Thijs pleit voor aanpassingen aan de garantieregeling van 50 miljard euro die minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) lanceerde tegen de coronacrisis. De staatsgarantie voor bedrijven zou in bepaalde gevallen ook moeten gelden voor leningen met een langere looptijd dan 12 maanden, vindt hij.

De banken zeggen een belangrijke rol te willen spelen om de bedrijven door de coronacrisis te helpen. KBC heeft al aan tienduizenden bedrijven en particulieren uitstel van betaling voor hun kredieten gegeven, en heeft ook miljarden aan nieuwe kredieten verstrekt.

Drie tot vier jaar

De Belgische overheid stelt zich tot een totaalbedrag van 50 miljard euro garant voor nieuwe bedrijfskredieten, zo kondigde minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) vorige maand aan. Die ‘bazooka’ lijkt evenwel maar gedeeltelijk zijn doel – financiële zuurstof voor bedrijven om de coronacrisis te overbruggen – te bereiken.

Het bedrag van die kredieten dat gedekt is door de ingevoerde staatsgarantie, blijft beperkt tot ‘honderden miljoenen’, zei Thijs. Dat heeft te maken met de ingebouwde beperking op de looptijd. Twaalf maanden volstaat voor sommige kmo’s met liquiditeitsproblemen, maar bij harder getroffen bedrijven zal het herstel langer duren.

Thijs verwees naar hotels, restaurants en cafés, die nog altijd dicht zijn. ‘Zij zullen potentieel meer tijd nodig hebben. We spreken dan misschien over 36 of 48 maanden. Zij hebben een lening nodig met een langere looptijd.’ Die komen in de boeken van KBC terecht, omdat ze niet gedekt worden door de staatsgarantie.

‘Kap bazooka in twee’

‘Misschien is het wijs om de bazooka in twee stukken te kappen, een deel voor de korte termijn en een deel voor de lange termijn’, opperde Thijs tijdens een conference call met journalisten. ‘De situatie evolueert. Aanvankelijk dachten we aan een crisis met grote impact en snel herstel, maar er is meer en meer een shift naar een grote impact met lang herstel.’

Thijs, die ook voorzitter is van bankenfederatie Febelfin, heeft de kwestie naar eigen zeggen al aangekaart bij de Economic Risk Management Group (ERMG), die de economische gevolgen van de crisis in ons land opvolgt. Hij wijst erop dat buurlanden voor sommige bedrijven al steunmaatregelen hebben gelanceerd met een staatsgarantie voor langere termijnen.

KBC denkt dit jaar voor 1,1 miljard euro provisies in de boeken te moeten zetten voor kredieten waarvan de bank vreest dat klanten ze mogelijk niet meer correct zullen kunnen terugbetalen. Dat is 800 miljoen euro meer dan eerder gedacht, zei Thijs.

Lees ook: De Croo brengt een tweede economische bazooka voor bedrijven in de aanslag

Meer