Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Besmettingsgraad stijgt van 0,6 naar 0,8: ‘Geen reden tot ongerustheid’

Viroloog Van Gucht in ‘VTM Nieuws’.Beeld VTM Nieuws

Het zogenoemde reproductiegetal van het nieuwe coronavirus is in ons land gestegen van 0,6 naar 0,8. Op dit moment is dat echter geen reden tot ongerustheid, zei viroloog Steven Van Gucht in VTM Nieuws.

Video wordt geladen...

Het reproductiegetal, of de R-waarde, is in België gestegen van 0,6 naar 0,8. Dat betekent dat 10 besmette personen gemiddeld 8 andere mensen besmetten. Als die besmettingsgraad boven 1 uitstijgt, is dat slecht nieuws, want dan kan het virus zich weer exponentieel verspreiden. Toch moeten we ons volgens professor Van Gucht op dit moment nog geen zorgen maken over de stijgende besmettingsgraad. “Het zit nog altijd ruim onder 1 en er is geen indicatie dat het aan het stijgen is richting 1 of hoger dan 1”, klonk het in VTM Nieuws

Volgens de viroloog is het nog te vroeg om het effect van de versoepelingen van de coronamaatregelen, zoals de vierpersoonsregel, te zien op de besmettingsgraad. “Dat zullen we pas volgende week of over twee weken kunnen merken, of niet merken. Op dit moment zijn de cijfers heel gunstig, maar we surfen nog op de strenge lockdown van een tijdje terug.”

Om de grenzen weer te kunnen openen met bijvoorbeeld Nederland en/of Frankrijk moeten in de betrokken landen “de risico’s gelijklopend zijn”, legde Van Gucht nog uit. De viroloog vindt ook dat er dan afspraken met de buurlanden moeten worden gemaakt over het opsporen van eventueel besmette personen met wie Belgen in het buitenland in contact kwamen.