Direct naar artikelinhoud
InterviewNaturisme

Naturisten kunnen deze zomer niet naar Bredene: ‘Volgend jaar moet een groot feest worden’

Naturisten op het naaktstrand van Bredene.Beeld RV

Ook voor de naturisten wordt deze zomer anders. Bredene sluit het enige naaktstrand aan de Belgische kust. Jammer maar begrijpelijk, klinkt het bij Koen Meulemans, de voorzitter van de Federatie van Belgische Naturisten. ‘De naturisten blijven zeker niet in de kou staan.’

Wat vindt u van de beslissing om het naaktstrand te sluiten voor een jaar?

“Als Bredene het naaktstrand even on hold zet, kunnen ze de oppervlakte gebruiken voor het grote publiek. Ook op de bufferzones naast het strand mogen dan mensen komen. Zo verdriedubbelen ze de capaciteit voor het ‘textielpubliek’ (de badgasten met kleren aan, YV) en kunnen er meer mensen op een veilige manier in Bredene komen baden. 

“Langs een kant vind ik het jammer omdat er maar één naaktstrand is in België, maar ik begrijp het dus ook wel. Op een mooie dag zitten daar zo’n 750 à 1.000 mensen op het naaktstrand samen op een beperkte oppervlakte. Zeker in deze coronatijden is dat eigenlijk not done. Ik denk ook dat die paar honderd meter naaktstrand in Bredene niet zoveel verschil gaan uitmaken.”

Waar kunnen naturisten deze zomer dan wel naartoe?

“We zijn eigenlijk al een tijdje bezig met een promotiecampagne. In België zijn er tien terreinen, bijvoorbeeld in Meerbeek en in Brakel. Dus de naturisten blijven zeker niet in de kou staan. Ik vermoed ook dat de grenzen in beperkte mate zullen opengaan, dus misschien wordt het mogelijk om naar het buitenland te reizen. Pal aan de Nederlands-Belgische grens in Ossendrecht is er trouwens een heel groot naaktterrein van 14 hectare.”

Is er in andere landen meer mogelijk voor naaktrecreatie dan in België?

“In vergelijking met elders doen wij het met die tien terreinen zeker niet slecht. Onze federatie is zelfs de vijfde grootste ter wereld qua ledenaantal. Dat schommelt steeds tussen de 7.000 en de 8.000. Waarschijnlijk zal dat zelfs nog groeien als naturisten enkel naar de naaktterreinen in het binnenland kunnen komen, want daar heb je een lidkaart voor nodig. De kostprijs daarvan ligt tussen de 30 en de 50 euro, afhankelijk van de vereniging.”

Koen Meulemans, voorzitter van de Federatie van Belgische Naturisten.Beeld RV

“Stel dat er iemand met slechte intenties binnenkomt en iets mispeutert, dan is die persoon zijn lidkaart kwijt. En kan die persoon in geen enkel terrein nog binnen. Die lidkaart zorgt dus ook voor veiligheid. Op een naaktstrand, waar iedereen op kan, heb je die veiligheid helemaal niet.”

Wat zijn de vooruitzichten dan nog voor het naaktstrand in Bredene?

“De burgemeester, Steve Vandenberghe (sp.a), beschouwt ons als een belangrijke partner, die hij zeker niet kwijt wil, omdat wij een heel trouw en proper publiek vormen. Ik heb met de burgemeester overlegd. Die bufferzones naast het strand worden stilaan overbodig, omdat iedereen ondertussen wel weet waar het naaktstrand is in Bredene. Dus misschien sneuvelt er een deel van de bufferzones zodat het naaktstrand in de toekomst kan uitbreiden. 

“De burgemeester heeft ook beloofd om er volgend jaar, als het naaktstrand weer opengaat, een groot feest van te maken. Normaal gezien waren er dit jaar al festiviteiten, omdat het naaktstrand in april 2021 twintig jaar bestaat. Dat zou in juli al gevierd worden op het strand en er ging ook een tentoonstelling komen. Maar dat schuift allemaal naar volgend jaar. We gaan er dan een lap op geven.”