© Joris Herregods

Minister Kris Peeters stelt gedragscode op voor opticiens

Een deel van de Vlaamse opticiens verbindt zich ertoe om voortaan de klanten steeds een offerte te geven voor de aanbevolen glazen. In Antwerpen werd gisteren een gedragscode ondertekend.

pvb

Een beperkte rondvraag van Test-Aankoop bij 89 opticiens blijkt heel wat in gang te hebben gezet. De consumentenorganisatie stelde vast dat de meeste opticiens veeleer de duurste oplos­singen aanprijzen en vooral weinig vergelijkingsmateriaal boden. Bovendien bleek niemand te afficheren of hij al dan niet ‘geconventioneerd’ is, wat al snel 25% minder terugbetaling betekent als dat niet zo is. Volgens Test-Aankoop is dat nochtans verplicht.

Gratis offerte

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) nam als minister van Consumentenzaken de zaak ter harte. Dat leidde gisteren in ­Antwerpen bij Somers Optiek tot de formele ondertekening van een gedragscode. Die werd gisteren alvast ondertekend door de beroepsorganisatie APOOB, die in Vlaanderen zo’n 300 – vooral zelfstandige – opticiens vertegenwoordigt.

Peeters koos er uitdrukkelijk voor om geen extra reglementen uit te vaardigen, maar te opteren voor een gedragscode. Blikvanger is daarin dat de betrokken opticiens zich ertoe verbinden om steeds gratis een offerte te maken met een prijsvergelijking van de mogelijke glazen, na ‘op een objectieve manier’ alle mogelijkheden te hebben besproken. “Het doel is om duidelijk te maken wat de klant nodig heeft, en waarom bepaalde producten meer kosten,”, zegt Peeters. De opticiens zullen ook meedelen of ze geconventioneerd zijn.

Minister Peeters hoopt nu dat ook andere organisaties en ketens zullen aansluiten. Hans Anders zou alvast mondeling toegezegd hebben. Een heikel punt blijft echter de houding van de glasleveranciers, die tot dusver “weinig openheid” toonden.

België telt 3.828 erkende opticiens die in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) terugbetaling via het RIZIV. Volgens Peeters is het aantal opticiens in acht jaar met zo’n 15% gestegen.

www.apoob.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER