Geen beslag op woning of loon bij mensen met financiële problemen

© ss

Er kan tijdelijk geen beslag worden gelegd op de woning of het loon van particulieren die in zwaar weer terechtkomen door de coronacrisis. De plenaire Kamer heeft daarvoor donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd. Inbeslagnames in het kader van criminele feiten of fiscale fraude kunnen wel nog uitgevoerd worden.

Eerder besliste de regering bij volmachtbesluit dat er tijdelijk geen beslag gelegd kan worden op goederen van ondernemingen. Nu geldt dat dus ook voor particulieren. Door de economische impact en werkloosheid ondervinden sociaal kwetsbare mensen vandaag immers nog meer moeilijkheden om hun maandelijkse afrekeningen te betalen.

De bepaling maakt deel uit van een ruimer wetsvoorstel met verschillende bepalingen. Vorige week al werd duidelijk dat het automatisch betalingsbevel voor wie zijn minnelijke schikking bij overtredingen van de coronamaatregelen negeert, de eindmeet niet zou halen. Wel zal een weigeraar een dagvaarding krijgen om voor de politierechter te verschijnen. Hoewel ze niet meer in het voorstel stond, ging het grootste deel van de bespreking wel over die bepaling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen