Direct naar artikelinhoud
Kater Lee

Voedselagentschap eist 5.000 euro per uur dat katje Lee veborgen blijft

Selena Ali (links) met haar vriendin Fran en katje Lee.Beeld Selena Ali

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dagvaardt studente Selena Ali voor de rechtbank. Als zij haar geadopteerd katje Lee niet onmiddellijk overhandigt aan het FAVV, eist de dienst een dwangsom van 5.000 euro per uur. Het FAVV wil het katje laten inslapen omdat het mogelijk besmet is geraakt met hondsdolheid. 

en

Studente Selena Ali (23) is ondergedoken met haar katje Lee, dat zij op een stage in Peru had geadopteerd. Het meisje moest door de coronacrisis vervroegd terugkeren naar België en bracht haar lievelingsdier mee. Het FAVV vreest dat katje Lee besmet is met hondsdolheid omdat Peru een hoog-risicoland is voor die ziekte. Normaal gesproken zou het diertje teruggestuurd moeten worden, maar door de coronacrisis kan dat niet. Dus moet katje Lee worden geëuthanaseerd.

Studente Selena verzet zich daartegen. Duizenden dierenactivisten, dierenrechtenorganisatie GAIA en minister van Dierenwelzijn Ben Weyts steunen haar.

Advocaat Anthony Godfroid, die Selena bijstaat, probeerde de voorbije dagen een compromis met het FAVV te bereiken. Vanmiddag viel er bij Selena Ali thuis in Stabroek echter een dagvaarding in de bus.

Godfroid: “Selena wordt vrijdag om 11 uur voor de rechter van eerste aanleg in kort geding gedagvaard. Het FAVV eist dat zij het katje Lee onmiddellijk overhandigt aan de dienst. Indien dat niet gebeurt, eist FAVV een dwangsom van 5.000 euro per uur. Dit is ongezien.”

Dierenrechtenorganisatie GAIA zal zich morgen aansluiten bij de verdediging van Selena Ali en zich als partij in het kort geding melden. “In al mijn jaren als kopman van GAIA heb ik nog maar zelden zo een degoutante houding meegemaakt”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch. “Ik kan amper geloven hoever ze gaan in hun heksenjacht. Ze willen zich bewijzen door het doden van één onschuldig en weerloos katje. Wat ze hiermee vooral bewijzen, is dat het voor hen enkel gaat om een machtsspel waarbij het leven van Lee in hun ogen waardeloos is.”

Volgens GAIA vraagt het FAVV ook een spreekverbod op te leggen aan Selena. Zij mag in de media niet meer over haar katje Lee praten. Elke overtreding zou met een dwangsom van 1.000 per overtreding beboet moeten worden.

FAVV reageert

Het FAVV botst op massale publieke weerstand bij haar optreden. Om de ernst en de gevaren van hondsdolheid uit te leggen heeft het agentschap vandaag een extra pagina op zijn website toegevoegd.

Woordvoerster Hélène Bonte van FAVV: “Hondsdolheid is een dodelijke ziekte die wordt overgedragen door een virus dat in meer dan 150 landen aanwezig is. Elk jaar sterven meer dan 55.000 mensen ter wereld aan de gevolgen van de ziekte, 40 procent van de slachtoffers zijn kinderen. Eind 2007 en begin 2008 werden in ons land twee gevallen van hondsdolheid vastgesteld. In beide gevallen werd een besmette hond, die geen symptomen vertoonde, illegaal ingevoerd vanuit Marokko. Dat is net als Peru een hoog-risicoland voor hondsdolheid. Eén hond bleek maanden later effectief besmet te zijn. Wij hebben toen 100 mensen moeten vaccineren tegen hondsdolheid.”

Over het kort geding van vrijdag wenste het FAVV geen commentaar te geven.