Zorgverleners mogen geen ‘coronasupplement’ doorrekenen: “Patiënt mag niet opdraaien voor de kosten van beschermingsmateriaal”

Zorgverleners zoals tandartsen en kinesisten die extra kosten hebben voor beschermingsmateriaal mogen die niet doorrekenen aan hun patiënten. Door het verbieden van dat soort “coronasupplementen” wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) patiënten financieel beschermen. De zorgverleners zelf krijgen wel een financiële tegemoetkoming om uitzonderlijke uitgaven te helpen dekken.

Het is een moeilijke evenwichtsoefening. Door de coronacrisis moeten zorgverleners extra uitgaven doen om bijvoorbeeld beschermingsmateriaal te kopen. Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil niet dat zorgverleners die kosten doorrekenen aan de patiënten.

LEES OOK. Zelfstandigen rekenen ‘corona-supplement’ aan: “Dit is ongezien: 1 op de 3 kan zijn facturen niet meer betalen”

“Voor mij zijn twee dingen belangrijk: de patiënt mag niet opdraaien voor de kosten van beschermingsmateriaal, maar ook onze zorgverleners mogen de dupe niet worden.”

Terugwerkende kracht

De Open VLD-minister heeft nu een maatregel uitgewerkt die supplementen voor beschermingsmateriaal verbiedt tijdens deze crisis. Geen enkele zorgverlener mag zijn of haar patiënt een “coronasupplement” aanrekenen. Dat geldt voor de geconventioneerde, maar ook voor alle gedeconventioneerde zorgverleners.

Het verbod treedt in werking met terugwerkende kracht vanaf 4 mei, het moment van de heropstart van niet-essentiële zorg.

Extra kosten

Dat betekent niet dat de zorgverleners zelf moeten opdraaien voor de extra kosten. Ook zorgverleners mogen volgens de minister “niet de dupe” worden. “Daarom werken we samen met onze administraties en de sector een regeling uit om de extra uitgaven van zorgverleners tijdens deze crisis zo goed en eerlijk mogelijk te compenseren. Gisteren (donderdag, red.) is daar een brief over vertrokken naar onze zorgverleners.”

Ook de compensatieregeling voor zorgverleners zal met terugwerkende kracht in werking treden vanaf 4 mei.

Patiënten die sinds 4 mei toch een coronasupplement kregen aangerekend, kunnen dat terugvorderen, rechtstreeks bij hun zorgverlener of met de hulp van hun ziekenfonds.

bekijk ook

Artsen dienen klacht in tegen Maggie De Block bij Orde der Artsen

Spectaculair eerbetoon aan New Yorkse zorgverleners vanuit cockpit gefilmd

Experts maken zich zorgen om airconditioning: “Verspreidt corona verder dan anderhalve meter”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen