67 nieuwe ziekenhuisopnames, minder dan 400 patiënten op intensieve zorg

67 mensen zijn de voorbije 24 uur opgenomen in het ziekenhuis met het nieuwe coronavirus, een verdere daling tegenover de voorbije dagen. Er verblijven nog 380 patiënten op de afdeling intensieve zorg. Het totaal aantal overlijdens komt dicht in de buurt van 9.000.

evg, edm

In de afgelopen 24 uur zijn 67 mensen opgenomen in het ziekenhuis door de gevolgen van covid-19. 'Maar de trend blijft dalend en neemt nu af met 8 procent per dag', zegt viroloog Steven Van Gucht. Het voorbije etmaal werden opnieuw 190 mensen uit het ziekenhuis ontslagen. Daardoor verblijven momenteel nog 1.862 covid-19-patiënten in de ziekenhuizen. Op de afdeling intensieve zorg is hun aantal verder gedaald tot 380, 231 van hen dienen beademd te worden.

Helaas zijn de voorbije 24 uur ook 56 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus: 35 overlijdens vielen te betreuren in de ziekenhuizen, 21 in de woonzorgcentra. 'Ook hier is de trend dalend, het aantal overlijdens neemt af met 6 procent per dag.'

Er werden ook 356 nieuwe besmettingen vastgesteld (een afname van tien procent) op een totaal van 21.686 afgenomen tests. 70 procent van de besmettingen werd vastgesteld in Vlaanderen, 22 procent in Wallonië en 8 procent in Brussel.

'Nog geen negatief effect van versoepeling'

Van Gucht trapte de persconferentie van het Crisiscentrum af met goed nieuws. Er zijn geen indicaties dat er meer zieken zijn onder werknemers, zo werd geconcludeerd uit een steekproef onder ambtenaren. Ook het aantal consultaties bij de huisarts voor griepachtige klachten bleef vrij stabiel de voorbije week, niet echt een verhoging. Aangezien er nu geen griep circuleert, is de kans veel groter dat personen met zulke klachten, besmet zijn met het nieuwe coronavirus.

Dat zijn belangrijke indicaties om te zien wanneer de epidemie opnieuw in de verkeerde richting zou evolueren. 'We volgen de trends op, en die zijn nog altijd dalende. Er is zeker nog geen negatief effect te zien van de versoepeling, maar het is nog iets te vroeg misschien', aldus van Gucht. 'Het aantal hospitalisaties zakt. De r-waarde vandaag is 0,78, dat is onder meer op het aantal hospitalisaties gebaseerd. We kijken wel ruimer dan enkel de hospitalisaties, want dat is een vrij late indicator. De griepklachten bij de huisarts, nieuwe besmettingen en absenteïsme op het werk zijn belangrijke, vroege indicatoren.'

'Aantal overlijdens bij ons bijna gelijk aan oversterfte'

Het totaal aantal overlijdens toegeschreven aan covid-19 stijgt vandaag met de 56 nieuwe rapporteringen tot 8.959 sinds de start van de epidemie. 'België heeft een hoog sterftecijfer, zoals u weet, we werden duidelijk zwaar getroffen door het virus. We zijn een dichtbevolkt land met een sterk verouderde bevolking. Toch is het belangrijk te melden dat in andere landen een duidelijke onderrapportering is van het aantal sterftes', benadrukt Van Gucht.

'Dat kunnen we zien aan de hand van de oversterfte, die ook in veel andere landen erg hoog is. Vaak hoger dan in België. Dat is zo bijvoorbeeld in Nederland, New York, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk. Het aantal covid-overlijdens is in andere landen een pak lager gerapporteerd dan de oversterfte. In België is dat niet zo. Het aantal overlijdens is hier bijna gelijk aan de oversterfte. In Nederland is de oversterfte bijvoorbeeld twee keer hoger dan de gerapporteerde covid-overlijdens.'

Meer overlijdens dan tijdens een griepepidemie

Hoe is deze epidemie te vergelijken met een klassiek griepseizoen? 'In 2017 hebben we tijdens de winter een oversterfte van 3.284 mensen gemeten, de winter daarop zagen we tijdens de griepepidemie van 2018 3.093 extra doden. In de winter van 2019 was er geen oversterfte. Covid-19 heeft ondertussen bijna 9.000 extra overlijdens veroorzaakt. Dit is veel hoger dan de oversterfte die we ooit hebben kunnen meten tijdens een griepepidemie de voorbije jaren', verduidelijkt Van Gucht.

'De griepwinter van 2015 was een van de ergste, met 4.012 extra overlijdens. Tijdens het huidige winterseizoen ligt het sterftecijfer door het coronavirus twee keer hoger. Dit ondanks de lockdown. We kunnen dus stellen dat het aantal doden zonder de maatregelen nog veel hoger zou zijn.'

'Burgerschap zal belangrijk blijven'

'Hoe de zomervakantie eruit zal zien, kan niemand voorspellen. Ons gedrag vandaag zal mee bepalen wat de komende weken mag. Laat dit een motivatie zijn om de maatregelen goed te volgen', zegt Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum.

'Vanaf maandag kunnen we opnieuw sporten in clubverband. Dit weekend kan u alleen in gezinsverband of met twee vrienden sporten. Maandag kunnen ook contactberoepen, musea en dierenparken de werkzaamheden weer opstarten. Zij zijn in volle voorbereiding om verantwoord te openen. Het is nu aan ons om dat op een verantwoordelijke manier te doen. Burgerschap zal belangrijk blijven de komende weken en maanden. Blijf de maatregelen opnemen, blijf aandacht hebben voor de meest kwetsbaren in deze samenleving. Een klein gebaar kan heel veel betekenen. Als u afspreekt met uw verruimde bubbel, doe dat dan op een verstandige manier. Hou afstand, en blijf buiten als dat mogelijk is. Zo niet, draag een mondmasker.'

Hoe belangrijk is het reproductiegetal R? Negen antwoorden

Sinds de covid-19-epidemie uitbrak, duikt de term steeds vaker op: het reproductiegetal. Hoe belangrijk is dat cijfer eigenlijk?