Direct naar artikelinhoud
PolitiekVoorzittersdebat

▶︎ Kandidaat-voorzitters Open Vld kruisten de degens: zo verliep het debat

Voorzitterskandidaten Egbert Lachaert, Els Ampe en Bart Tommelein.Beeld Belga/Damon De Backer/Photo News

Els Ampe vindt niet dat haar een gebrek aan loyauteit verweten kan worden na haar uithalen aan het adres van de regering – waar Open Vld deel van uitmaakt - rond de coronacrisis en de zogenaamde ‘lockdowndictatuur’. Dat heeft ze gezegd tijdens het debat tussen de kandidaat-voorzitters vrijdagavond, waar ze de degens kruiste met Bart Tommelein, Egbert Lachaert en Stefaan Nuytten.

Video wordt geladen...

“Ik heb premier Wilmès in het begin van de crisis opgeroepen om het coronavirus serieus te nemen en nu waarschuw ik voor een economisch bloedbad als de lockdown niet snel verdwijnt”, klonk het bij Ampe. “Ik heb een paar keer aan de alarmbel getrokken. Maar ik geloof nog in haar, ander zou ik deze oproepen niet gedaan hebben.”

Ampe vindt het haar taak om dat te doen als volksvertegenwoordiger, ondanks het feit dat ze flink wat kritiek te slikken kreeg binnen en buiten de partij. Onder meer haar partijgenote en minister van Volksgezondheid Maggie De Block noemde haar voorstel rond het opheffen van de lockdown “dodelijk” en liet uitschijnen dat een gesprek met Ampe “geen zin” had.

“Het is erg dat je binnen een liberale partij je mening niet meer kan zeggen zonder daar kritiek voor te krijgen”, repliceerde Ampe tijdens het debat. “Wij moeten als volksvertegenwoordiger aan de oren trekken van ministers. Het zou raar zijn als dat niet mag bij partijgenoten. Als je partij in de regering zit, moet je blijkbaar gewoon zwijgen. Dat zal ik nooit doen.”

Egbert Lachaert wilde voorlopig ook niet kwijt aan welke nieuwe naam hij dacht voor de partij. Dinsdag liet hij in een interview met Humo uitschijnen dat hij een naamsverandering een goed idee vond: “We kunnen wat meer rock’n roll gebruiken”, klonk het toen.

Het voorstel van Ampe tijdens het debat – om er Els van te maken: economisch, liberaal, sociaal – liet hij aan zich voorbijgaan. “Ik heb iets sexyer”, was het droge antwoord.

Duidelijker gezicht

Het voorzittersdebat zorgde verder niet voor grote verrassingen. De vier kandidaten waren het erover eens dat de kracht van de partij in de basis zit en dat er veel meer naar geluisterd moet worden. De partij zelf moet ook een duidelijker gezicht krijgen.

En waar het met de federale formatie naartoe moet? Lachaert en Tommelein willen vanuit het centrum partners zoeken. Tommelein meent dat de PS hoe dan ook onmisbaar wordt. “En we weten dat die met een aantal eisen zal komen.” Lachaert is het daar niet mee eens. “Voor mij is niemand onmisbaar”, zei hij. “Als we dat zeggen, maken we het de PS veel te gemakkelijk. Ik denk dat we de brug moeten proberen te zijn tussen de partijen”. Ampe en Nuytten vrezen dat de partij zicht “weer in de vernieling kan rijden door te veel toe te geven”. 

De leden van de Open Vld kunnen volgende week hun stem uitbrengen. De procedure start maandag 18 mei om 10 uur en eindigt vrijdag 22 mei om 12 uur. Als geen van de vier kandidaten meer dan de helft van de stemmen haalt, gaat de tweede ronde van de verkiezingen drie dagen later van start. Die duurt opnieuw vijf dagen en eindigt op vrijdag 29 mei om 12 uur. Dan weten we hopelijk wie Gwendolyn Rutten opvolgt.