Direct naar artikelinhoud
Belgisch voetbal

Pro League beslist: Club Brugge kampioen, Waasland-Beveren degradeert

Club Brugge is landskampioen, nu de competitie na speeldag 29 niet meer wordt hervat.Beeld Photo News

De clubs in de hoogste afdeling van het Belgisch voetbal hebben definitief besloten de wegens de uitbraak van het coronavirus stilgelegde competitie niet meer te hervatten. Club Brugge, na 29 speeldagen de koploper, is uitgeroepen tot kampioen. Waasland-Beveren degradeert. De Waaslanders lieten meteen weten dit besluit te gaan aanvechten.

en

Club Brugge, met de Nederlandse aanvoerder Ruud Vormer, had met nog een speeldag voor de boeg al 15 punten voorsprong op eerste achtervolger AA Gent. Waasland-Beveren had zich theoretisch gezien nog kunnen redden. Normaal gesproken hadden er in België na de reguliere competitie nog play-offs plaatsgevonden.

Uit de tweede afdeling komen drie ploegen in aanmerking om de plek van Waasland-Beveren in te nemen. Dat zijn Beerschot, OHL en Westerlo. Hierover valt later een beslissing.

Verkorte play-offs

Het plan is om het komende seizoen de Jupiler Pro League op 7 augustus te laten beginnen, twee weken later dan gepland. De competitie zal opnieuw bestaan uit 16 ploegen. Na 30 speeldagen volgen puntenhalvering en ingekorte play-offs. Alleen de top vier speelt vervolgens om de titel en Europese tickets, de nummers 5 tot en met 8 spelen ook nog om Europese deelname. Het verkorte play-offsysteem geldt slechts voor een seizoen.

Op de wat langere termijn wil de Jupiler Pro League toe naar een competitie die uit 14 clubs bestaat.

In Nederland, waar het seizoen ook vroegtijdig is beëindigd, werd lijstaanvoerder Ajax niet tot kampioen uitgeroepen. De KNVB besloot in tegenstelling tot België ook niet over te gaan tot promotie en degradatie.