Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

230 kinderen in Europa getroffen door ontstekingsziekte, mogelijk gelinkt aan coronavirus

230 kinderen in Europa getroffen door ontstekingsziekte, mogelijk gelinkt aan coronavirus
Beeld Getty Images/iStockphoto

Koorts, buikpijn en hartproblemen: sinds begin dit jaar zijn in Europa zo’n 230 kinderen getroffen door een zeldzame ontstekingsziekte, zo bevestigt het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) in Stockholm. 

Het is nog niet bewezen dat deze ziekte (PIMS of pediatric inflammatory multisystem syndrome) gelinkt kan worden aan het nieuwe coronavirus, maar het lijkt wel plausibel, aldus het ECDC. Een deel van de zieke kinderen testte positief op het coronavirus. Twee kinderen zijn aan PIMS overleden: in Frankrijk en in Groot-Brittannië. Het ECDC bevestigt nog dat het risico voor kinderen, zowel voor COVID-19 als de nieuwe ziekte, erg klein is. Voor België staan er geen cijfers in het rapport.

De symptomen van de ziekte zijn vergelijkbaar met die van de ziekte van Kawasaki, waarbij het immuunsysteem overreageert. Dat wordt vermoedelijk veroorzaakt door een bacterie of een virus. Bij volwassenen was het al bekend dat het nieuwe coronavirus een overreactie van het immuunsysteem kan veroorzaken.

Artsen in een ziekenhuis in Bergamo in Noord-Italië hebben het aantal kinderen met symptomen van de ziekte van Kawasaki opgelijst. In de periode tussen januari 2015 en midden februari van dit jaar werden er 19 van die gevallen geregistreerd. Maar in de twee daaropvolgende maanden gaat het nog eens om tien kinderen met gelijkaardige symptomen.

De bekende Duitse viroloog Christian Drosten waarschuwt echter dat er geen reden is tot paniek. De nieuwe ziekte blijft erg zeldzaam en is ook goed behandelbaar, luidt het.