Grootouders mogen weer op kleinkinderen passen: “Afstandsregel van 1,5 meter wordt dan wel moeilijk”

Grootouders kunnen in bepaalde gevallen weer op hun kleinkinderen passen, zo kondigde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zondag aan op Twitter. Onvermijdelijk wordt de afstandsregel van 1,5 meter dan moeilijk, bevestigt virologe Erika Vlieghe. Maar het is niet de bedoeling dat kleinkinderen bij hun grootouders blijven slapen, klinkt het bij het crisiscentrum.

“Goed nieuws voor heel wat families en ook extra ondersteuning voor veel gezinnen”, tweette Beke. Al blijft het opvangen van kleinkinderen aan bepaalde voorwaarden verbonden. Zo moeten de kleinkinderen en grootouders deel uitmaken van de zelfgekozen sociale bubbel, dus van de vier extra personen die sinds een week aan een bubbel mogen worden toegevoegd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarnaast is het belangrijk dat de grootouders in kwestie niet tot een risicogroep behoren, hetgeen betekent dat ze bijvoorbeeld niet ouder mogen zijn dan 65 jaar en geen gezondheidsproblemen mogen hebben. Ze kunnen ook niet tegelijk mantelzorger zijn, verduidelijkt Vlieghe, die de expertengroep leidt rond de exitstrategie.

“Dit blijkt het goede moment om dit te doen”, aldus Vlieghe, die onder meer wijst op de dalende trends en de beperkte ziektelast voor -65-jarigen. Of dit nu betekent dat kinderen ook weer bij de grootouders kunnen blijven slapen? “Dat is niet mijn beslissing”, benadrukt de virologe. “We hebben er nooit een chronometer bijgezet, gezond verstand is belangrijk in deze gezondheidscrisis. We hebben in elk geval geen avondklok ingevoerd voor grootouders.”

Volgens Yves Stevens, de woordvoerder van het crisiscentrum, is het in ieder geval niet de bedoeling dat de kleinkinderen bij hun grootouders overnachten. De verduidelijking is intussen ook opgenomen in de rubriek “veelgestelde vragen” op de website info-coronavirus.be. “Indien grootouders in de gekozen sociale bubbel zitten, mogen ze dan op de kleinkinderen passen? Ja, als ze geen deel uitmaken van een risicogroep (65+, slechte gezondheid ...)”, staat daar te lezen.

Leeftijdsdiscriminatie

De christelijke seniorenbeweging OKRA is blij dat grootouders onder bepaalde voorwaarden weer op hun kleinkinderen mogen passen, maar stoort zich mateloos aan de “arbitraire leeftijdsgrens van 65 jaar”. “Pure leeftijdsdiscriminatie”, zo laat OKRA zondag weten in een mededeling. De organisatie vraagt om 65-plussers voor vol aan te nemen en te stoppen met het hanteren van de leeftijdsgrens als arbitraire grens om te bepalen wat mag en kan.

De coronacrisis zorgt ervoor dat een 65-plusser plots behoort tot de “kwetsbare doelgroep”. “Het beeld van de dynamische actieve senior werd doorprikt en plots is elke 65-plusser ‘kwetsbaar’, en dient deze te leven met allerhande beperkende maatregelen. Kleinkinderen opvangen mag nu weer, maar je moet jonger zijn dan 65 jaar”, aldus OKRA.

“Een leeftijdsgrens van 65 jaar instellen, is pure leeftijdsdiscriminatie”, aldus de organisatie. “Het basiscriterium is ‘geen onderliggende ziekte hebben’. Punt. En behoren tot de sociale bubbel van het gezin (de regel van vier). Elk leeftijdscriterium erbij halen, plaatst de 65-plusser terug in het verdomhoekje. In de hoek met weinig perspectief.”

“65-plussers beseffen maar al te goed welke impact het coronavirus heeft en zijn uiterst voorzichtig”, klinkt het. De organisatie vraagt om 65-plussers voor vol aan te nemen en te stoppen met het hanteren van de leeftijdsgrens als arbitraire grens om te bepalen wat mag en kan.

bekijk ook

Overgrootmoeder kan na twee maanden haar familie weer omhelzen dankzij speciale ‘knuffelmachine’

Gezin in quarantaine maakt thuis supermarkt na voor dementerende oma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen