Direct naar artikelinhoud
Ontvoering

Schoonmoeder Formule 1-baas ontvoerd in São Paulo

Hoge bomen vangen veel wind. Bij Formule 1-baas en miljardair Bernie Ecclestone (85) stormt het momenteel. Vrijdagavond zou Ecclestone's schoonmoeder ontvoerd zijn in de Braziliaanse stad São Paulo. De kidnappers eisen ruim 33 miljoen euro losgeld. Nooit werd er zoveel losgeld geëist bij een ontvoering in Brazilië. Braziliaanse media bestempelen de zaak als 'grootste ontvoering ooit'.

De ontvoering van Aparecida Schunck werd vandaag als eerste gemeld door het Braziliaanse magazine Veja. De criminelen zouden volgens Braziliaanse media de 67-jarige vrouw nabij haar huis in de wijk Interlagos hebben meegenomen. Na de ontvoering zouden ze contact hebben opgenomen met de familie Ecclestone.

De ontvoerders eisen volgens Veja dat het bedrag in cash en ponden wordt betaald, verdeeld over vier plastic zakken. Ecclestone heeft nog niet gereageerd op de zaak, net als de Braziliaanse autoriteiten.

Ecclestone ontmoette de dochter van Schunck, Fabiana Flosi (39), in 2009. Flosi werkte toen in de organisatie van de Grote Prijs van Brazilië. Flosi is Ecclestone's derde vrouw. Het stel trouwde in 2012. Ecclestone zelf was op het moment van de ontvoering niet in São Paulo. Hij woont in Londen met Flosi. Het is onduidelijk of Flosi's moeder via Ecclestone beschikte over extra beveiliging.

Kidnaphoofdstad

São Paulo stond lang te boek als de kidnaphoofdstad van Brazilië. In 2002 vond er iedere 27 uur een ontvoering plaats. Ecclestone's schoonmoeder woonde in de wijk waar ook het Formule 1-circuit van Brazilië ligt. Op zo'n honderd meter van dat circuit ontsnapte Formule 1-coureur Jenson Button in 2010 nog ternauwernood aan een ontvoering.

De laatste jaren is het aantal ontvoeringen in Brazilië gedaald. De politie heeft speciale anti-kidnapteams opgericht. Toch blijven ontvoeringen in het land een beproefde methode van de georganiseerde misdaad om snel geld te verdienen.

Vaak worden mensen kort gekidnapt en gedwongen geld te pinnen, zoals de Nieuw-Zeelandse atleet Jason Lee zondag nog overkwam in Rio de Janeiro, twee weken voor de start van de Olympische Spelen in die stad. De vermoedelijke ontvoering van Aparecida Schunck is erop gericht Ecclestone te chanteren.

Doelwit

Ecclestone verdiende zijn fortuin als drijvende kracht achter de commercialisering van de Formule 1. Hij bezit de uitzendrechten van de autosportklasse en in de Formule 1-wereld staat hij bekend als een omstreden meester in het sluiten van deals. Met wie hij een deal sluit, maakt hem weinig uit. Als het maar geld oplevert. En dat doet het.

Het vermogen van Ecclestone wordt door zakenblad Forbes geschat op 2,7 miljard euro. Hij is al decennia een van de rijkste Britten en het is niet de eerste keer dat hijzelf of zijn familie doelwit is van criminelen. Vier jaar geleden dreigde een man Ecclestone over de telefoon zijn dochter Tamara te ontvoeren als hij niet 200 duizend pond zou betalen.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone op een Russische F1-parade.

Het bleek een eenmansactie van een gefrustreerde tandtechnicus. De familie-Ecclestone nam de bedreigingen serieus en beschreef zichzelf in de rechtszaak tegen de man als 'kwetsbaar'. In 2010 werd Ecclestone voor zijn kantoor in Londen belaagd door vier mannen. Hij raakte lichtgewond bij de aanval, op zijn kantoor werd voor een kwart miljoen aan juwelen gestolen.