camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Grootouders mogen weer op kleinkinderen passen

Grootouders kunnen in bepaalde gevallen weer op hun kleinkinderen passen, zo kondigt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zondag aan. Maar ze mogen niet blijven slapen en ook knuffelen mag niet.

De grootouders in kwestie mogen niet tot een risicogroep behoren, hetgeen betekent dat ze bijvoorbeeld niet ouder mogen zijn dan 65 jaar en in een goede gezondheid moeten verkeren. Daarnaast moeten ze ook deel uitmaken van de sociale bubbel van het gezin van de kleinkinderen, dus van de vier extra personen die sinds een week aan een bubbel mogen worden toegevoegd.

“Onvermijdelijk wordt de afstandsregel van 1,5 meter dan moeilijk”, zegt virologe Erika Vlieghe die voorzitter is van de GEES-expertengroep.

“Maar het is niet de bedoeling dat kleinkinderen bij hun grootouders blijven slapen of geknuffeld worden”, zegt Yves Stevens van het crisiscentrum.

Begin mei kondigde minister-president Jan Jambon (N-VA) al aan wat Beke nu vertelt. Maar toen werd hij teruggefloten. Aan persagentschap Belga zei Vlieghe dat enkel een ‘kort bezoek’ toegelaten was. Nu zegt ze dat dit het goede moment is om dit te doen en wijst onder meer op de dalende trends en de beperkte ziektelast voor -65-jarigen. (tg)