279 nieuwe besmettingen, 28 overlijdens: “Contact tracing houdt virus optimaal onder controle”

De coronacijfers blijven de goede richting uitgaan in ons land. “Extreem gunstig”, noemt Yves Van Laethem ze op de persconferentie van het Crisiscentrum.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Een week na een nieuwe versoepeling blijven ook de cijfers positieve signalen vertonen. Op 24 uur waren er 279 nieuwe besmettingen, Dat is een daling van 7 procent per dag voor de laatste week.

Ook het aantal hospitalisaties gaat in dalende trend. Gisteren werden 43 mensen in het ziekenhuis opgenomen, dat zijn er elke dag vier procent minder.

Daarnaast neemt de druk op intensieve zorg ook af: 343 mensen liggen momenteel op die afdeling. Daarvan worden 190 beademd.

Daar is een daling van vijf procent per dag te merken.En ook de overlijdens nemen af. Gisteren overleden 28 mensen aan het virus. Dat is een dagelijkse daling van 8 procent.

Contact tracing en gewicht

Steven Van Gucht stipt op de persconferentie het belang aan van contact tracing. “Zoals u weet zijn we sinds begin mei begonnen met het versoepelen van de maatregelen”, zegt Van Gucht. “We onderhouden meer contacten en er zijn dus meer risico’s. De gevolgen daarvan gaan we pas binnen enkele weken zien. Contactonderzoek is essentieel om te vermijden dat een tweede uitbraak er komt. Mensen die denken dat ze besmet zijn, moeten zich zo snel mogelijk laten testen en de contacten moeten in kaart gebracht worden. Als we hier aan meewerken, is het een goede manier om ieders veiligheid te garanderen.”

Het aantal aangegeven contacten is laag, zegt Van Gucht, en minder dan aangenomen wordt. “Mogelijk is dat het gevolg van schaamte over de contacten die mensen wel gehad hebben. Heb geen schroom; dit is volledig anoniem en er gaan geen mensen op basis van bestrat of beboet worden. Speel open kaart.”

Enquête

Ook 40.000 mensen zijn al bevraagd over hun algemene gezondheid. Na twee maanden lockdown wordt gevreesd voor de gezondheid van heel wat Belgen. “Het leven is meer sedentair”, zegt Van Gucht. “Een kwart zegt gewichtstoename te zien tijdens de lockdown. Daarom is het belangrijk voldoende te bewegen. Het is mooi weer, we hoeven niet allemaal naar buiten te gaan, maar profiteer op een verantwoorde manier van de zon door actief te zijn. Dat is ook goed voor de moraal. Ga buiten maar houd rekening met de maatregelen Blijf binnen wanneer u symptomen vertoont.”

Uitgesteld effect

Toch mogen we nog geen victorie kraaien. “Sinds begin mei zien we een progressieve versoepeling van de maatregelen waardoor we weer meer contacten hebben. Dat houdt risico’s in die we mogelijk pas binnen twee weken in de statistieken zien. Een tweede uitbraak is mogelijk, maar hoeft er niet noodzakelijk te zijn. Het contactonderzoek is daarin een essentiële strategie.”

Volgens Van Gucht is het belangrijk dat mensen die zich ziek voelen of symptomen nog steeds thuisblijven, naar de huisarts bellen en zich laten testen. “Van die mensen gaan we ook weer alle contacten opsporen. Wie in contact is geweest met iemand die ziek is, wordt ook gevraagd thuis te blijven. Dat is de beste strategie om de ketting van de virusverspreiding door te knippen. Als we daar allemaal aan meewerken, is dat de beste garantie om onze vrijheid te behouden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer