© Photo News

Jongen (14) die bom wilde maken in Molenbeek geplaatst in gesloten instelling

De politie van Molenbeek heeft dinsdagavond rond 17 uur vier jongeren opgepakt in de buurt van het station Brussel-West. Eén van de vier, een 14-jarige jongen, had een rugzak bij zich met explosief materiaal.

mtm, Belga

De vier jongeren bevonden zich op een bouwterrein in de buurt van het station, toen enkele agenten in de buurt rook op de site opmerkten. De jongeren waren met een brandblusser aan het spelen. Na controle bleek een van hen ook explosief materiaal bij te hebben in een rugzak, net als een fles waarop ‘Allah Akbar’ geschreven stond.

Er werd intussen een huiszoeking uitgevoerd bij de tiener. Uit onderzoek van zijn computer bleek dat de veertienjarige al meermaals op het internet had gezocht naar handleidingen om een bom te maken. De tiener verklaarde dat door te zeggen dat hij een fan was van videospelletjes en chemie.

Het ging weliswaar om stoffen die vrij in de handel verkrijgbaar zijn en de jongen zou helemaal geen terroristische bedoelingen hebben gehad. “Hij wou naspelen wat hij in zijn videospelletjes zag”, klinkt het bij het Brusselse parket.

Molotovcocktail

“In zijn slaapkamer werden nog gelijkaardige producten aangetroffen”, zegt Ine Van Wymersch, woordvoerster van het Brusselse parket. “Het gaat om producten die vrij in de handel verkrijgbaar zijn, in elke doe-het-zelf-winkel. De jongeman vertoont geen enkel teken van radicalisering en had naar eigen zeggen ook geen terroristische bedoelingen. Hij zou op Youtube filmpjes hebben opgezocht over hoe een bom of een molotovcocktail te maken omdat hij wou naspelen wat hij in zijn videogames zag. Zijn computer zal wel nog aan een nader onderzoek onderworpen worden.”

Geen link met terrorisme

Het parket van Brussel heeft de drie andere jongeren ondertussen opnieuw vrijgelaten. Ze stonden niet bekend bij de politie en er zou ook geen link zijn met terrorisme. “Al is het profiel van deze veertienjarige wel uiterst zorgwekkend”, aldus Ine Van Wymersch van het Brussels parket. “Daarom dat we gevraagd hebben om hem in een gesloten instelling te laten plaatsen.”

Later op de dag plaatste de jeugdrechter hem in een gesloten instelling. “Hij schat duidelijk de gevaren niet in van waar hij mee bezig is”, aldus nog de parketwoordvoerster.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER