’Krachtig’ protest aan ziekenhuis tegen Wilmès gaat wereld rond

De homepage van BBC. © BBC

Sophie Wilmès werd zaterdag heel koeltjes ontvangen bij haar bezoek aan het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Het stille protest zorgt voor wereldwijde aandacht.

emv

‘Een stille maar krachtige boodschap’, zo schreef socialistische vakbond CGSP, die de actie organiseerde, op Facebook. ‘Waarom we zo kwaad zijn: twee Koninklijke Besluiten over de opvordering van het personeel en over de uitbesteding van het verpleegkundig personeel.’

‘Maar dat niet alleen’, schrijft de vakbond nog. ‘Te weinig financiering voor de openbare ziekenhuizen, een tekort aan personeel, lage lonen en de rampzalige aanpak van de coronacrisis.’ Inmiddels heeft de Franstalige socialistische bediendebond Setca een stakingsaanzegging ingediend bij de ziekenhuizen en rusthuizen in Wallonië en Brussel.

Vooral Spaanse kranten hebben het erover: in Spanje werd de video gedeeld door Rosa Díez, oprichter van de sociaal-liberale en pro-Europese partij UPyD. Zij deelde het op Twitter met de boodschap dat het een Spaanse politicus was - minister van Gezondheid Salvador Illa. Díez zette de fout in een andere tweet recht.

© El País

‘Belgisch zorgpersoneel keert de premier de rug toe tijdens ziekenhuisbezoek’, schrijft El País. ‘Sommige berichten op sociale netwerken beweerden dat de gebeurtenis zich voordeed in Madrid.’

Maar ook elders krijgt het opvallende protest aandacht. ‘Sinds de video online gedeeld werd, ging het viraal’, schrijft Indian Express. Het Indiaas dagblad bundelt enkele online reacties. ‘Sommigen uitten hun ongenoegen over de aanpak van de pandemie door de overheid, anderen prijzen het zorgpersoneel omdat zij in opstand zijn gekomen.’

© Indian Express

Ook in het Verenigd Koninkrijk worden de video’s gedeeld. Openbare omroep BBC is één van de media die het deelt, al halen ze daar niet alle redenen voor het protest aan. BBC schrijft alleen dat ‘de aanpak bekritiseerd wordt’ en dat de mortaliteit hier erg hoog ligt.

In werkelijkheid schiet vooral de opvordering van het personeel in het verkeerde keelgat. Zo kan personeel van ‘hun’ ziekenhuis opgevorderd worden om hen in te zetten in een overbelast ziekenhuis. Dat KB is er twee weken geleden gekomen, nu de grootste nood eigenlijk al voorbij is. Sommigen ervaren dat nu als stank voor dank, zeker omdat er gevangenisstraffen en geldboetes ingezet kunnen worden tegen wie de opvordering weigert.

© BBC

Een andere Engelstalige site, The Guardian, deelt de beelden ook met een concretere uitleg voor het protest. Overal staat de video centraal: de beelden van het protest maken een diepe indruk. The Independent heeft het over een koude ontvangst.

De beelden worden wereldwijd verspreid, van het Verenigd Koninkrijk en Chili over Argentinië tot Polen, Italië en Guatemala. ‘Het virale protest van dokters en verplegers tegen de Belgische premier’, schrijft Prensa Libre uit Guatemala.

‘Dokters en verplegers keren de Belgische premier de rug toe, sensationeel protest’, schrijft het Italiaanse Corriere della Sera. De krant trekt het protest vooral op de beperkte voorraad van beschermende middelen voor het zorgpersoneel - niet waar de vakbond tegen protesteerde, dus.

‘Premier bezoekt ziekenhuis. Dokters keren haar de rug toe’, schrijft het Poolse Polsat News. Het artikel haalt aan dat het protest onder meer de verlengde werktijden en de lage lonen aanklaagt, wat klopt. Ook de opvordering en de uitbesteding van het verpleegkundig personeel wordt genoemd.

Afgesnauwd

In eigen land werd het beeld ook veelvuldig gedeeld. Grenz Echo, de Duitstalig Belgische krant uit Eupen, RTBF en Le Soir delen de beelden ook. En ook over de grenzen heen: in het Duitse Handelsblatt, bijvoorbeeld, en Le Parisien deelt de video met de boodschap van de vakbond. ‘Belgische premier afgesnauwd door zorgpersoneel: “We wilden een punt maken”’, schrijft de krant. Le Figaroheeft het over ‘een sterke boodschap die veel zegt over de situatie van de zorgverleners in de aanpak van de coronacrisis’.

Waarom ziekenhuispersoneel Wilmès de rug toekeerde en er een stakingsaanzegging ingediend is

Dat een honderdtal verpleegkundigen en artsen hun rug naar de premier keerde, heeft alles te maken met de onrust aan Franstalige kant over één specifiek Koninklijk Besluit. De socialistische vakbond diende er een stakingsaanzegging in. Aan Vlaamse kant leidt de bewuste beslissing opmerkelijk genoeg tot heel wat minder deining.

Het was een van de meest markante beelden van de voorbije coronaweken: een lange rij verpleegkundigen en artsen die premier Sophie Wilmès (MR) ostentatief de rug toekeren bij haar eerste officiële bezoek aan het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis en Deltaziekenhuis. Wilden de helden van de zorg op die manier hun algemene onvrede uiten over hoe het beleid in ons land de coronacrisis aanpakt? Nee, zo blijkt. Aan de oorsprong van de protestactie ligt één specifiek Koninklijk Besluit.

Aan Vlaamse kant heeft dat bewuste besluit maar weinig deining veroorzaakt, maar aan Franstalige kant is er al enkele weken grote onrust over de beslissing van de ministers Maggie De Block (Volksgezondheid, Open VLD) en Pieter De Crem (Binnenlandse Zaken, CD&V). Met het Koninklijk Besluit maken ze het mogelijk om personeel op te vorderen, bijvoorbeeld in een ziekenhuis met weinig covid-patiënten en hen in te zetten in overbelaste ziekenhuizen. Dat was als idee ontstaan bij het begin van de coronacrisis, om zo Italiaanse toestanden te vermijden in de ziekenhuizen.

Ongelukkige timing

Uiteindelijk is het Koninklijk Besluit er pas twee weken geleden gekomen. Een behoorlijk ongelukkige timing, nu de grootste nood voorbij is en Italiaanse toestanden net vermeden zijn dankzij de vrijwillige inzet van heel veel verpleegkundigen en ander zorgpersoneel. Het plan om hen ‘verplicht’ te kunnen opvorderen, kwam bij een deel van dat personeel over als stank voor dank. Dat er in de wettekst bovendien gevangenisstraffen en geldboetes zijn voorzien voor wie de opvordering weigert, maakte de onvrede nog groter.

De Franstalige vakbonden, die al langer een moeilijke relatie met De Block hadden, hebben dat aangegrepen om stevig te protesteren. In de eerste plaats tegen minister De Block zelf, maar nu dus ook tegen premier Wilmès. Zij zien het als een nieuwe kaakslag, bovenop een gebrek aan waardering voor het medisch personeel dat er volgens hen al jarenlang is.

Vlaamse bonden houden zich in

Ook aan Vlaamse kant was er wel wat protest, maar hier is dat grotendeels binnenskamers gebleven. Er was wel gemor omdat De Block op voorhand te weinig had overlegd met de vakbonden. Maar inhoudelijk bleven de bonden meer op de vlakte, omdat ze ervan overtuigd zijn dat dit KB in de praktijk nooit toegepast zal worden. De ziekenhuizen hebben de voorbije piek aangekund zonder personeel te hoeven opvorderen. Als er een tweede piek komt, zal dat volgens hen opnieuw het geval zijn. De regeling geldt bovendien enkel tijdens deze pandemie. De opvordering kan dus niet gebruikt worden om bijvoorbeeld een staking te breken, zoals de Franstalige vakbonden vrezen.

De socialistische bediendebond heeft maandag een stakingsaanzegging van onbepaalde duur ingediend bij de ziekenhuizen en rusthuizen in Wallonië en Brussel. Alle acties tegen de wijze waarop de coronacrisis wordt aangepakt, zullen daardoor gedekt worden, zo deelt de Franstalige socialistische bediendebond Setca mee.

De stakingsaanzegging heeft betrekking op alle sectoren die onder het paritair comité 330 vallen. Naast de ziekenhuizen en de rusthuizen, gaat het onder meer ook over de thuiszorg en om de medische huizen.

Het kabinet-De Block laat weten dat deze opvordering in de eerste plaats is bedoeld voor personeelsleden die medisch geschoold zijn maar niet in een ziekenhuis werken. Als er een piek is, zouden zij dan (verplicht) opgeroepen kunnen worden. Het kabinet verwijst ook naar eenzelfde KB dat toenmalig minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx (PS), ruim tien jaar geleden heeft gemaakt in de periode van de Mexicaanse griep. Die opvordering is toen in de praktijk nooit toegepast.