Politie zet drone in bij vaststellingen ongevallen op snelwegen

© REUTERS

De federale politie heeft een derde drone besteld. Die zal voornamelijk ingezet worden om boven snelwegen te vliegen en moet de politie helpen bij de vaststellingen van ongevallen opdat de rijweg sneller weer kan opengesteld worden voor het verkeer.

tg

Een ongeval op de ring en het verkeer op de snelweg zit vaak urenlang vast. Zeker wanneer er een dodelijk slachtoffer is of wanneer experts of het parket ter plaatse moeten komen om de nodige vaststellingen te doen.

Met de nieuwe drone, die onder meer uitgerust is met een infraroodcamera, zou dat allemaal sneller moeten gaan.

“Het dossier is nog niet gefinaliseerd, maar het is wel de bedoeling om de drone in te zetten boven autowegen. Hij zal de helikopters niet vervangen, maar wel aanvullen. Een drone inzetten is overigens veel goedkoper dan een helikopter. Groot voordeel is dat we met de drone luchtbeelden kunnen maken van de situatie die nadien kunnen gebruikt worden voor het verdere onderzoek. Zo kan de snelweg sneller weer opengesteld worden voor het verkeer”, zegt Guy Theyskens van de federale politie.

De derde drone zou in de komende weken geleverd moeten worden en over enkele maanden operationeel moeten zijn.

De federale politie beschikt vandaag al over twee drones. “Die worden onder meer ingezet bij grote evenementen om de mensenstroom in kaart te brengen. Maar ook bijvoorbeeld bij reconstructies of bij zoekacties naar vermiste personen”, zegt Theyskens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen