Demir wil dat tweedeverblijvers weer naar eigendom kunnen

© Jimmy Kets

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) wil dat tweedeverblijvers naar hun eigendom kunnen gaan. Zonder motivatie kan het verbod volgens haar niet gehandhaafd worden. Dat schrijft ze in een bericht op Facebook.

emv, jvt

Door de maatregelen tegen de uitbraak van het nieuwe coronavirus is het verboden om naar een tweede verblijf te gaan, nog zeker tot 8 juni. Daar wil minister Demir paal en perk aan stellen. ‘Niet alleen aan zee, maar ook in de Ardennen of in de Kempen’, schrijft ze. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zal de opmerking meenemen naar de volgende Veiligheidsraad. Hij vindt dat het verbod al voor fase 3 opgeheven kan worden - wat ten vroegste op 8 juni is - als dat onder veilige omstandigheden kan.

Het verbod zette al even kwaad bloed: honderden tweedeverblijvers hebben de krachten gebundeld in een juridische procedure tegen de staat. Het is tevens niet de eerste keer dat Demir het opneemt voor de tweedeverblijvers. Eerder stelde ze al voor om hen waardebonnen te geven. Dat voorstel werd al snel afgeschoten.

De minister hekelt nu dat er geen motivatie is om mensen van hun verblijf weg te houden. ‘Een verbod moet nut hebben of worden ingetrokken. Mijn mailbox puilt deze dagen uit van mensen die smeken om naar hun eigendom te kunnen gaan. Belangrijke stemmen in het debat, zoals viroloog Marc Van Ranst, noemen het verbod een “slechte maatregel” en “virologisch nutteloos”’, schrijft ze op Facebook.

Dat bevestigt ook haar woordvoerder: ‘De beslissing is aan de Nationale Veiligheidsraad, maar het is wel de minister die het moet uitleggen. Zonder motivatie is dat moeilijk.’ Het Vlaams Gewest telt iets meer dan 212.000 tweede verblijven. Het gaat om 158.000 woningen in gewone gebouwen of appartementen en 54.000 vakantieverblijven gelegen in parken als Centerparks en Sunparks, op campings of in recreatiegebied.

Geen virologische verantwoording

‘Zonder virologische verantwoording moet de Nationale Veiligheidsraad dan consequent zijn en het verbod om naar een tweede verblijf te trekken zo snel mogelijk opheffen’, schrijft minister Demir.

'Natuurlijk zullen er maatregelen nodig zijn om te verhinderen dat mensen samenhokken in toeristische hotspots', aldus Demir. 'Dat is de verantwoordelijkheid van de lokale overheden en vooral de mensen zelf.'

Ze voegt er nog aan toe dat het voor sommigen ook een bron van inkomsten is: ‘Mensen dreigen in de financiële problemen te komen omdat hun tweede verblijf geen luxe is, maar een investering die nog jaren huurders moet vinden om afbetaald te raken.’

Kustburgemeesters

De kustburgemeesters steunen de oproep van Zuhal Demir. 'De minister heeft geluisterd naar ons op het kustburgemeesteroverleg en daar zijn we blij om', vertelt burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V). Ook de burgemeester van Bredene kan zich vinden in de woorden van Demir. 'Wij zijn vragende partij dat ze zo rap mogelijk komen naar de kust. Maar gezondheid primeert en we blijven de Veiligheidsraad volgen', zegt Steve Vandenberghe (SP.A).

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) liet eerder al blijken dat het verbod niet te handhaven valt. 'Het is al langer duidelijk dat het verbod voor tweedeverblijvers om naar hun eigendom te komen beter opgeheven wordt. Ik begrijp de oproep van de ministers, klinkt het.

‘De kusttoeristen zijn niet bang, maar ik sta te beven’

thumbnail: null
thumbnail: null

Reportage Het blijft akelig stil aan de Belgische kust. De handelaars maken zich zorgen. ‘Zonder toeristen gaat de kust dood. Brussel heeft er geen idee van hoe wij hier leven.’