Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump slikt iedere dag omstreden malariamiddel tegen coronavirus

President Donald Trump.Beeld AFP

De Amerikaanse president Trump heeft maandag gezegd dat hij het malariamiddel hydroxychloroquine inneemt als bescherming tegen het coronavirus. Dit terwijl wetenschappelijk onderzoek niet nog heeft aangetoond dat het middel werkt tegen corona en het bijwerkingen kan hebben.

Trump roept al maanden dat het malariamiddel op grotere schaal moet worden ingezet in de strijd tegen het virus. De president greep sinds maart diverse verhalen van patiënten in de VS aan, die riepen dat het malariamiddel bij hen wel had gewerkt, om te benadrukken dat onderzocht moet worden of het gebruikt kan worden.

Maandag zei Trump in het Witte Huis dat hij had besloten om hydroxychloroquine te gebruiken om de symptomen te verminderen, mocht hij besmet raken met het virus: sinds anderhalve week neemt hij elke dag een pil. ‘Wat heb je te verliezen?’ Hij zei dat hij na overleg met de Witte Huis-arts had besloten om het malariamiddel in te nemen in combinatie met een zinksupplement. ‘Ik begon het in te nemen omdat ik denk dat het goed werkt’, aldus Trump. ‘Ik heb heel veel goede verhalen gehoord.’

Video wordt geladen...

Schadelijke bijwerkingen

Het malariamiddel kan bij sommige patiënten leiden tot schadelijke bijwerkingen, zoals hartklachten. Hydroxychloroquine is de afgelopen maanden bij wijze van proef onder andere ingezet in New York. De president ontkende dat hij het virus al had opgelopen. De president wordt, evenals vicepresident Mike Pence en Witte Huis-adviseurs, dagelijks getest.

De FDA, de dienst die onder andere gaat over de goedkeuring van nieuwe medicijnen, waarschuwt voor het gebruik van het middel. De FDA zegt dat hydroxychloroquine alleen mag worden gebruikt voor onderzoeken. Twee onderzoeken in New York, waarbij 2.800 patiënten waren betrokken, wisten niet aan te tonen dat het malariamiddel helpt bij coronapatiënten. Uit twee andere onderzoeken, waarvan de resultaten donderdag werden gepubliceerd in het medische vakblad BMJ, bleek hetzelfde.

Bijdrage aan WHO

Trump ging tijdens de meeting ook in op de vertroebelde relatie met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij zegde de financiële steun eerder op, omdat hij vindt dat de WHO de uitbraak van het coronavirus niet goed heeft aangepakt. Afgelopen zaterdag meldden Amerikaanse media dat de bijdrage deels wordt hersteld, maar de president twijfelt nog over de hoogte van het bedrag.

“Ik zat te denken aan 40 miljoen dollar (37 miljoen euro, nvdr.), maar sommige mensen vonden dat zelfs nog te veel”, aldus Trump. Hij zal binnenkort meer bekendmaken over de steun aan de WHO. “Ik wilde maandag niet spreken tijdens de digitale bijeenkomst van de WHO. Dat doe ik binnenkort.”

Trump haalde wederom uit naar de gezondheidsorganisatie. “Het is een marionet van China. Alles draait daar om China. De WHO heeft slecht werk geleverd.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo beschuldigde maandag algemeen directeur van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ook al van een gebrek aan onafhankelijkheid, omdat hij “door druk van China besliste om Taiwan niet uit te nodigen” op de algemene vergadering die momenteel aan de gang is.

Eerder beschuldigden de VS de WHO er ook al van dat ze een vroegtijdige waarschuwing vanuit Taiwan over de ernst van het virus had genegeerd.