Direct naar artikelinhoud
Open Vld

Wie volgt Rutten op? Voorzittersverkiezingen bij Open Vld krijgen herkansing

Voorzitterskandidaten Egbert Lachaert, Els Ampe en Bart Tommelein.Beeld Belga/Damon De Backer/Photo News

Na de problemen van gisteren, herstart open Vld vanmiddag de interne verkiezingen. De technische fout werd uit het online stemsysteem gehaald, meldt de partij. de eerste stemronde eindigt, zoals oorspronkelijk voorzien, nog steeds deze vrijdag. Kennen we dan de nieuwe voorzitter van de liberalen?

Gisteren werden de interne verkiezingen  bij de liberalen gestaakt na de ontdekking van een technische fout in het online stemsysteem. “Deze fout werd uit het stemsysteem gehaald en intussen is het gehele systeem volledig gecontroleerd en geverifieerd, mede door externe ICT-experts”, meldt de partij.

Vanmorgen hebben de gerechtsdeurwaarder, het Kiescomité van de partij en de getuigen van de kandidaat-voorzitters het licht op groen gezet om de stemming opnieuw te openen. Vandaag vanaf 13 uur kunnen alle stemgerechtigde leden hun stem online en telefonisch uitbrengen.

De stemming -online en telefonisch- zal dus volledig opnieuw worden overgedaan. Elk lid dat dus gisteren online of telefonisch al gestemd had, zal dat opnieuw moeten doen. Zij worden hiervan ook individueel op de hoogte gebracht.

De eerste stemronde zal nog steeds eindigen op vrijdag 22 mei om 12 uur. De eventuele tweede stemronde blijft gehandhaafd van maandag 25 mei 10 uur tot vrijdag 29 mei 12 uur.

Lachaert versus Tommelein

Vier kandidaten dingen mee naar het voorzitterschap: Vlaams Parlementslid Els Ampe, burgemeester van Oostende Bart Tommelein, federaal fractieleider Egbert Lachaert en de onbekendere Stefaan Nuytten. 

De voorzittersverkiezingen kwamen er niet zonder slag of stoot. Normaal gezien zouden ze eind maart plaatsvinden, maar door het coronavirus werden ze uiteindelijk met twee maanden uitgesteld. Dat uitstel werd niet door alle kandidaten met gejuich onthaald, met name omdat de campagne - de debatten, online campagne en plaatsbezoeken - al grotendeels gevoerd was. De afspraak om de campagne ‘sober en sereen’ te laten verlopen, werd ook niet door alle kandidaten nageleefd.