Direct naar artikelinhoud
Politie

Al bijna 100.000 pv’s voor inbreuken tegen coronamaatregelen

Illustratiefoto.Beeld Photo News

Op twee maanden tijd zijn er bijna 100.000 processen-verbaal uitgeschreven voor inbreuken tegen de coronamaatregelen. Tussen 14 maart en 14 mei ging het om exact 98.489 pv’s. De lokale en federale politie schreven vooral pv’s uit wegens inbreuken op het verplaatsingsverbod (35.327), het samenscholingsverbod (29.740) en de bijzondere wet volksgezondheid (24.115). De niet-naleving van de ‘social distancing’ was slechts goed voor 3.437 processen-verbaal.

Opvallend is dat het aantal uitgeschreven pv’s enorm gedaald is sinds de versoepeling van de maatregelen. Op donderdag 14 mei - de laatste dag waarvan er al cijfers bekend zijn - waren er nog slechts 47, terwijl het hoogste aantal geregistreerd werd op zondag 5 april met 4.257 pv’s. “Er zijn nog steeds pieken in het weekend, maar we merken wel een dalende trend inzake het aantal pv’s”, zegt Sarah Frederickx van de federale politie. “Die dalende trend is op zich niet onlogisch. We merken - en terecht - dat er meer en meer verantwoordelijkszin bij de burgers wordt gelegd. Het is niet aan ons om te verbaliseren. Het is aan iedereen om voor elkaar te zorgen en z’n verantwoordelijkheid te nemen.”

“Anderzijds is het ook zo dat het hier enkel gaat om processen-verbaal die uitgeschreven zijn door de lokale en federale politie. Dit geeft geen totaalbeeld van het aantal Covid 19-gerelateerde feiten. Er zijn immers steden en gemeenten, zoals Brussel, die meer inzetten op gemeentelijke administratieve sancties (GAS).”