Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

‘Sluit de school niet voor elk kind met koorts’

Leerlingen in een Franse school.Beeld REUTERS

In Mechelen ging gisteren een school dicht na alleen maar een vermoeden van Covid-besmetting. ‘Je kan niet voor elk kindje dat koorts maakt de hele school sluiten’, reageert Marc Van Ranst. Ook Lieven Boeve spreekt van té drastische beslissingen. 

Na de school uit Deinze die de heropening uitstelde omdat een kleuter corona opliep, ging gisteren de basisschool Ursulinen in Mechelen preventief weer dicht. “Een kleuter van vier kreeg maandagavond koorts en was slaperig. De huisarts oordeelde dat het kind moest getest worden op Covid-19", vertelt Directeur Sven Van Grembergen. “Het kindje kwam maandag nog naar onze noodopvang, waar het in een groep van twintig kleuters zat. Die spelen samen, 1,5 meter afstand houden is bij hen niet haalbaar. Indien het kind effectief is besmet met Covid–19, kan het vorige week of maandag andere kindjes in de opvang hebben aangestoken. Veel kleuters hebben ook grotere broers en zussen die sinds vrijdag al les kregen op school. Het is niet uit te sluiten dat het virus daar nog meer is doorgegeven. Daarom is in overleg met onze preventieadviseur en het schoolbestuur beslist de school preventief te sluiten. ’s Avonds laat hebben we alle ouders gebeld. Aan de ouders van de kleuters uit de noodopvang hebben we gevraagd hun kind thuis in quarantaine te houden. Iedereen hoopt nu dat de kleuter iets anders heeft dan corona, en dat we maandag kunnen heropstarten.”

Te voorzichtig

In Frankrijk gingen liefst 70 scholen opnieuw dicht. Viroloog Marc Van Ranst vreest dat álle scholen wel een weekje moeten sluiten, zeker als dat al gebeurt bij slechts een vermoeden van besmetting. “Je kan voorzichtig zijn en té voorzichtig zijn. Je kan niet voor elk kind dat koorts maakt de lessen staken.”

Ook Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen vermijdt liever onnodige sluitingen van scholen. “Ik denk dat een aantal scholen het zekere voor het onzekere neemt wanneer er een melding van Covid-19 komt. Als het virologisch niet nodig is de school te sluiten, proberen we zulke drastische beslissingen te voorkomen. Maar corona heeft ons in een experiment gebracht waarin iedereen al doende leert. We bekijken nu in overleg met het Vrij CLB Netwerk met welke procedure de scholen aan de slag kunnen, en bespreken dat op de evaluatievergadering van vrijdag met de minister en sociale partners.”

Zelfs als er een bewezen besmetting is, moeten kinderen of leerkrachten geïsoleerd worden, eerder dan onmiddellijk een hele school te sluiten. Dat zegt Stefan Grielens, directeur van de vrije clb’s. Bij een Covid 19-besmetting zullen de contactspeurders van de Vlaamse overheid trouwens de clb-arts contacteren. “Zij zullen checken wie met betrokken leerling op school contact had, tot twee dagen voor de eerste symptomen. Ze zullen ook nagaan of er direct contact was tussen leerlingen, en of de leerlingen materiaal gedeeld hebben in de klas. De clb-arts zal vervolgens beslissen wie in quarantaine moet. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de ruimte die de school ter beschikking heeft.”