Lockdowns zorgen voor grootste terugval in globale koolstofuitstoot ooit

De globale uitstoot van koolstofdioxide is in april met 17 procent gedaald, tegenover dezelfde periode vorige jaar. De lockdowns die vele landen invoerden als reactie op de coronapandemie, zorgden voor de sterkste uitstootdaling sinds de metingen begonnen. Toch is dat weinig meer dan een druppel op een hete plaat voor de strijd tegen de klimaatontwrichting.

Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change. Minder verkeer, lege straten en economieën wereldwijd waarvan de pauzeknop is ingedrukt, zijn verantwoordelijk voor de lage uitstoot. Op het hoogtepunt van de lockdowns viel de uitstoot van vele landen zelfs met meer dan een vierde terug.

Heropening economieën

De onderzoekers voorspellen echter dat een groot deel van het effect op de klimaatverandering zal verdampen tegen het einde van het jaar, nu veel landen hun economie heropenen.

Eind december zal de jaarlijkse terugval waarschijnlijk slechts 7 procent zijn, indien bepaalde coronamaatregelen van kracht blijven. Als de meeste beperkingen opgeheven worden in de zomer, zal de jaarlijkse daling slechts 4 procent bedragen, volgens de studie.

‘Verwaarloosbare impact’

Dat zou nog steeds de grootste jaarlijkse daling van de uitstoot sinds de Tweede Wereldoorlog betekenen, en een groot verschil met de recente trends. Tot net voor de coronacrisis steeg de jaarlijkse uitstoot namelijk met 1 procent, alle klimaatengagementen van politiek en bedrijfswereld ten spijt. Toch zou de terugval van dit jaar een ‘verwaarloosbare impact hebben op het klimaatakkoord van Parijs’, zegt de hoofdonderzoeker van de studie in de krant The Guardian.

De netto-uitstoot moet tegen 2050 tot nul herleid zijn om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, en te voorkomen dat de opwarming van de aarde catastrofale gevolgen heeft. De relatief beperkte daling van de koolstofemissie als gevolg van de coronacrisis toont aan hoeveel werk er nog voor de boeg is op dat vlak, aldus de hoofdonderzoeker van de studie die gisteren gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift.

Meer