Socialisten willen vaste kosten van kotstudenten terugbetaald zien

Drie Vlaams Parlementsleden van sp.a werkten een voorstel van resolutie uit waarbij kotstudenten de forfaitaire kosten voor water, energie en telecommunicatie kunnen terugvorderen van hun kotbaas. ‘Geen verbruik, geen kosten’, klinkt het.

De context? Sinds half maart zijn alle Vlaamse universiteiten en hogescholen overgeschakeld op zogenaamd ‘contactluw onderwijs’. Dat impliceert lessen vanop afstand en geen fysieke bijeenkomsten. Een tijdlang was het zelfs niet toegestaan om te pendelen tussen thuis en de studentenkamer, wegens geen essentiële verplaatsing. Veel studenten verblijven dus noodgedwongen bij hun ouders, met leegstaande studentenkamers tot gevolg.

Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman. – Isopix

De details: ook de komende blokperiode zal anders dan gewoonlijk verlopen. Een minimum aan examens gaat fysiek door, dus vele studentenkoten zullen verlaten blijven. De huur blijft intussen wel lopen. Hoewel de Vlaamse regering verhuurders opriep op een ‘menselijke en soepele houding’ aan de dag te leggen, kan niet elke student genieten van een kwijtschelding, betogen volksvertegenwoordigers Maxim Veys, Hannelore Goeman en Kurt Deloor in hun voorstel.

Dus? De indieners vragen een terugbetaling van het maandelijkse forfaitaire bedrag voor water-, energie- en internetverbruik. Dat is een maandelijkse raming van het werkelijke verbruik. ‘Doordat veel studenten sinds half maart niet meer op hun studentenkamer zijn geweest, is hun verbruik de voorbije twee maanden laag tot onbestaande’, zeggen ze. ‘In de huidige regeling worden de forfaitaire kosten aan het einde van het contract terugbetaald, maar vandaag hebben veel studenten dat geld hard nodig.’

Tussen de lijnen: voor de sp.a-parlementsleden mag de tegemoetkoming voor studenten nog een stuk verder gaan. Dat blijkt ook uit hun voorstel. De terugbetaling van het forfait lijkt het ‘minimum minimorum’, schrijven ze. Bovendien wil het trio het de studenten erg makkelijk maken. ‘De aanvraag moet eenvoudig via mail mogelijk zijn, eventueel met leesbevestiging van de verhuurder’, staat er nog.

Meer