Tweedeverblijvers mogen terug naar hun buitenverblijf

© Jimmy Kets

De federale regering en de deelregeringen hebben een consensus bereikt over de opheffing van het verbod op tweedeverblijvers. Het ministerieel besluit is gepubliceerd, het verbod is officieel opgeheven vanaf nu.

mg, evg

De Nationale Veiligheidsraad besliste vorige week nog dat tweedeverblijvers ten vroegste vanaf 8 juni opnieuw zouden worden toegelaten. Maar na een elektronisch overleg tussen de regeringen kwamen ze overeen dat mensen met een tweede verblijf daar opnieuw naartoe mogen. Ook de kustburgemeesters zijn geconsulteerd.

Het ministerieel besluit om het verbod op te heffen is in het Staatsblad verschenen. Nu mogen de tweedeverblijvers officieel naar hun buitenverblijf. Het gaat niet alleen over de kust, mensen mogen ook bijvoorbeeld terug naar de Ardennen. Het gaat niet alleen over eigenaars, ook langetermijnhuurders vallen onder de beslissing.

Premier Wilmès gaf er meer uitleg over in de Kamer: 'Het gaat niet alleen om chique villa's, er zijn ook veel mensen met een caravan en die hebben het recht om naar hun tweede verblijf te gaan.'

Dat mensen niet naar hun tweede verblijf mochten, zette kwaad bloed in ons land. Honderden tweedeverblijvers bundelden hun krachten in een juridische procedure tegen de staat.

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein is blij de tweedeverblijvers opnieuw te mogen verwelkomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.